Naučite da ih izbacite iz rečnika

Šest izraza koji mogu uništiti ženu: Od lake žene do ludače!

Pogrdni izrazi za žene se koriste u svakodnevnom vokabularu, negativnog su konteksta i veoma su uvredljivi za ženski rod
Zanimljivosti
22:22h Autor:
Šest izraza koji mogu uništiti ženu: Od lake žene do ludače!
Foto: Thinkstock

Decenijama se borimo da nas muškarci ne smatraju objektima. Da se prema nama odnose ravnopravno i sa samopoštovanjem. Ali istina je da je žena vekovima bila izložena nepoštovanju okoline.

Iz tog perioda su se "izrodili" izrazi za ženski rod, koji su se ustalili kod nas i koji oslikavaju ženu u veoma lošem svetlu.

Ovih šest izraza su etikete koje se teško skidaju kada vam ih neko jednom zalepi i mogu da unište mnoge segmente života žene.

Drolja

- Ova reč je zla sestra reči "kurva" i "raskalašna", i toliko se odomaćila u našem vokabularu da je često koristimao da opišemo kako se određena žena oblači, misli, oseća i ponaša i to može biti daleko od istine.

Luda - Ovaj termin za ženu je nekada bio više nego uvredljiv, ali u poslednje vreme se među maldim koristi u veoma pozitivnom kontekstu. Naprimer, "Ti si totalno luda", što bi u prevodu značilo da je određena devojka neobična, ili jedinstvena. Međutim, kada muškarac kaže da je žena luda to je skoro uvek u negativnom kontekstu. Ako žena odreaguje na neku situaciju koja ih nervira, a reagovanje ne bude onakvo kakvo muškarac očekuje od njih, onda ona automatski dobije epitet "lude žene".

Kučka

- Ovaj izraz koriste muškarci za žene koje ih ostave, prevare ili im na neki način napakoste. Nazivajući žene kučkama dokazujete samo da ne možete da se pravilno izrazite, tj. da je vaš rečnik veoma siromašan.

Šefica - Ovo je noviji izraz koji se koristi za žene koje su na većim poslovnim pozicijama. Ovo je pogrdan naziv za žene od kojih se prima naredba i ovaj termin obeshrabruje mlade devojke da krenu ka višim poslovnim pozicijama.

Laka - Ovo je termin za ženu koja je seksualno slobodna i ispoljava svoju sklonost ka seksu na način na koji bi i trebalo da je ispoljava. U ovom slučaju, muškarcu se to ne bi uzimalo za zlo, dok je sa ženom druga priča..

Zakeralo - Kada muškarac nazove ženu "zakeralom" to znači da je frustriran pokušajima da dopre do nje. Tj. dotična dama ne želi da ulazi u bilo koji odnos sa tim muškarcem ali on ne prestaje da insistira.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs