najveći hrišćanski praznik

Svetli ponedeljak, drugi dan Vaskrsa: Ovo su običaji koje morate ispoštovati za sreću!

S obzirom na to da se Vaskrs slavi tri dana, vaskršnji ponedeljak je drugi dan slavlja

Zanimljivosti
Autor:
Svetli ponedeljak, drugi dan Vaskrsa: Ovo su običaji koje morate ispoštovati za sreću!
Foto: Shutterstock

Vaskršnji ponedeljak je prema vizantijskom obredu prvi dan Svetle nedelje, a analogno prema kalendaru zapadnih hrišćana, drugi dan u sedmici nakon Vaskrsa, budući da im je uskrsna nedelja prvi dan.

Tako se Vakršnji ponedeljak se ubraja u pokretne praznike.

Danas se praktikuju razni običaji bogosluženja kao i za Vaskrs.

Na primer, u vojvođanskim selima vlada običaj polivanja devojaka na vaskršnji ponedeljak. Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama devojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi devojku.

Vaskršnji običaji i verovanja koja morate da ispoštujete: Za dobrobit cele porodice!

foto: Profimedia

Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih devojačkih greha, a to takođe podseća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge.

Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije devojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi. Nakon toga, devojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo.

Na vaskršnji ponedeljak se nastavljaju gozbe i veselja, ali kako je dan ranije predviđen za najužu porodicu, ovog dana se ugošćavaju kumovi, rodbina, prijatelji.

Takođe, prema narodnom verovanju, danas treba hranu i jaja podeliti siromašnima da i oni osete radost praznika i da bi domaćinu godina bila srećna i berićetna.

Zašto farbamo jaja za Vaskrs? Evo kako se to pravilno radi i šta tačno znači!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs