pročitajte

Uticajni filozof otkriva kako da prevaziđete samoću tokom samoizolacije: Ključ za sklapanje mira je u ovome!

Poznati književnik je odlučio dati par saveta svima koji su se sada našli u nezavidnoj situaciji zbog korona virusa

Zanimljivosti
20:55h Autor:
Uticajni filozof otkriva kako da prevaziđete samoću tokom samoizolacije: Ključ za sklapanje mira je u ovome!
Foto: Shutterstock

Izolacija i nemogućnost kretanja ljudi uzrokovana korona virusom koji je pogodio svet neminovno povećava nivo stresa i podstiče anksioznost i preterano razmišljanje.

Nametnuta samoća se može prebroditi ako promenimo perspektivu i uvidimo kako je ona trentno više cenjena od druženja. Samoća je u ovom trenutku poželjna jer iziskuje odgovornost prema sebi i bližnjima.

Za neke je ljude poželjno biti sam te su neki od nas rođeni kao introverti koji priželjkuju mir i tišinu osame. Međutim, to nije slučaj za sve.

Stoga vam dnosimo savete stručnjaka kako da se snađete u svojoj trenutnoj samoći.

Kako prigrliti nametnutu samoću?

Filozof i književnik Alain de Botton je u razgovoru s novinarkom Frančeskom Spektre objasnio da je za mnoge ljude ideja da budu sami zastrašujuća.

"Užasno je jer vam preti opasnost da naletite na niz informacija koji će na jedan ili drugi način zahtevati bol. Bol u tuzi, bol u potrebi da se preduzme akcija, bol u spoznaji da život nije ono što želite da bude", otkriva de Botton.

Ovo je slika prave borbe protiv koronavirsa: Italijanski lekari pokazali pravo lice! (VIDEO)

foto: Profimedia

Međutim, kako kaže, postoje načini kojima možemo olakšati našu nelagodu prouzrokovanu tim osećanjima.

"Ne možemo zaustaviti sve lutajuće misli, ali možda je ključ za sklapanje mira u promeni ideje o tome šta znači provoditi vreme sam sa sobom. Ponekad nas muče misli da se svi drugi dobro zabavljaju. Sada stvarno možemo istražiti šta zapravo leži u tome i šta to zapravo znači, kaže on.

Promena percepcije

Druženje i zajedništvo su uz dobru zabavu visoko na listama vrednosti brojnih pojedinaca. Ali, de Boton ističe kako se u lošem društvu možemo osećati više sami nego kada smo sami", jer nas tako snažno podseća na "ono šta bismo idealno želeli od drugog ljudskog bića, a nije dostupno.

Ideja da smo sami poprima drugačije značenje kada nas se ne podseća stalno na zajedništvo drugih ljudi. S obzirom na to da su javna okupljanja i događaji otkazani, globalno se menja percepcija o tome šta je “biti sam”.

U ovim trenucima to je poželjna kategorija koja se povezuje uz odgovornost prema sebi i bližnjima. Istovremeno, znajući da nismo jedini u ovoj situaciji osećamo povezanost i solidarnost prema drugima. Promena percepcije dovodi do toga da nas više nije strah da ćemo nešto propustiti već nam stvara radost i osećaj samoispunjenja.

Majka koja decu školuje kod kuće ima 9 sjajnih saveta za roditelje: Ako postanu nervozni, uradite ovo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs