Da li ste i vi takvi

Omiljeni ukus vas odaje: Pustolovi vole ljuto, a sladokusci da ugađaju sebi

Ukusi koje najviše volite su najmoćniji prozor u podsvest i otkrivaju brojne tajne temperamenta, poput tipa društvenosti, sklonosti pustolovini, ali i flertu i riziku
Zanimljivosti
13:22h Autor:
Omiljeni ukus vas odaje: Pustolovi vole ljuto, a sladokusci da ugađaju sebi
Foto: Thinkstock

Baš kao i omiljena boja, najdraži filmovi i muzika, žudnja za slanim čipsom, ljutim papričicama, kiselim citrusima ili slasnim kolačima usko je povezana sa ličnošću, tvrdi američki neurolog doktor Alan R. Hirš u knjizi “Koji je ukus vaše ličnosti”. Tokom 25 godina, prateći 18.000 ispitanika, sproveo je više od 200 istraživanja o čulima i neurološkim reakcijama signala ukusa i otkrio da pojačanje određenih ukusa i mirisa utiče na prehrambene navike, raspoloženje, percepciju, čak i na brzinu kojom učimo.

Baš kao što miris iz detinjstva može u trenutku da vas vrati u doba kad ste se igrali na livadi, tako će i omiljeni miris dešifrovati skrivene mehanizme ličnosti. Na primer, ljubitelji začinjene hrane su perfekcionisti, strogi su i u društvu manje prijatni od sladokusaca. Važni su im detalji, vole red i besprekornu organizovanost. Odeća u njihovim ormarima je uredno složena, a čak su i razmaci između vešalica gotovo isti. Mnogi ljubitelji začinjenih zalogaja su i pravi kontrol-frikovi, pa ih svaki poremećaj u njihovom savršeno uređenom svetu bukvalno izluđuje. Iz takta ih izbacuje i gubljenje vremena, a pod time podrazumevaju i druženja s ljudima koji im nisu važni, na prijemima koji su van njihove kontrole.

Ljubitelji začinjenog su tragači za senzacijama, novim iskustvima i uzbuđenjima i rado eksperimentišu sa novim začinima. Obdareni su vrlo istančanim čulom mirisa i ukusa i preciznošću vrhunskog degustatora mogu da raspoznaju začine u hrani.

Koji su najbolji prirodni začini i biljke protiv raznih vrsta raka, saznajte ovde.

I ljubitelji ljutih ukusa neprestano tragaju za novim uzbuđenjima i uživaju u ekstremnim sportovima - skajdajvingu, paraglajdingu ili bandži džampingu. Skloniji su koketiranju i flertovanju nego ljubitelji blagih ukusa. Pretpostavlja se da kapsacin, komponenta koja feferonima daje ljutinu, podstiče strast za adrenalinom i želju za opasnim životom na ivici. Ljubitelji ljutih papričica se bolje prilagođavaju promenama jer vole uzbuđenja koja im donose novi doživljaji, tvrdi Hiršov saradnik, nutricionista Kit Kantor.

Koje su flert tajne velikih zavodnica saznajte ovde.

Pedantni grickaju

Ljubitelji hrskavog od sebe očekuju mnogo, vole tačnost i pedantnost. Energični su, zabavni i puni entuzijazma, kaže dr Hirš.

Privlačnost miriše na jasmin, vanilu i cimet

Samo deset odsto ukusa dugujemo nepcu, a čak 90 odsto receptorima mirisa koji su okidač za emocije. Na primer, miris crvenog grejpfruta utiče na percepciju, pa će zbog njega žena da bude privlačnija i izgledaće i do šest godina mlađe, tvrdi dr Hirš. Miris čili papričice pojačava seksualnu želju, a mirisni afrodizijaci su i nana, miris jasmina, ali samo ako ih koristite u manjim količinama. Suprotnom polu ćete biti privlačniji uz mešavinu mirisa vanile i cimeta. Muškarce uzbuđuje i miris lavande i pite od bundeve, a oba pola su seksualno zagrejanija uz miris krastavaca i kolača sa bananama i orašastim plodovima.

Ljubitelji tamne čokolade su srce zabave, a mlečne tihi i introvertni

Ljubitelji slatkog žele da budu primećeni i cenjeni. Vole kada se osećaju posebno, ali i kada ih drugi smatraju posebnima. Obožavaju dobar provod, pustolovine i rizik, pa se upuštaju u poduhvate za koje mnogi nemaju hrabrosti i živaca. Prema sebi su popustljivi, ugađaju sebi i smatraju da za njih ništa nije previše dobro ni previše skupo. Njihov moto je: “Radije ću da žalim zbog nečega što sam učinio nego zbog nečega što sam propustio”.

Ljubitelji čokolade

su šarmantni i koketni. Iako uživaju u intimnosti i romantici, često u ljubavi preterano dramatizuju, što ih čini emocionalno ranjivima. Više se oslanjaju na intuiciju nego na logiku. Čokoladoljupci su najčešće pravi prototip svog pola - to su po pravilu mačo muškarci i vrlo ženstvene žene. Ali, za razliku od društvenih ljubitelja tamne čokolade koji su srce zabave, ljubitelji mlečne čokolade su često introvertni i više vole dobru knjigu. Tihi su, pa ih okolina često pogrešno doživljava kao sramežljive.

Kako da smršate jedući čokoladu, pročitajte ovde.

Oni čijem su nepcu najdraži slani ukusi veruju u sudbinu. Smatraju da imaju malo ili nimalo kontrole nad životom. Uvereni su da se sve događa prema scenariju koji je “zapisan u zvezdama” i da na sudbinu ne mogu bitno da utiču. Kada učine nešto dobro, slanokusci priželjkuju malu nagradu i znak zahvalnosti, tvrdi dr Hirš. On je ustanovio i da su ljubitelji čipsa ambiciozni, takmičarskog duha i dostojni protivnici konkurentima. Frustriraju ih nelagodnosti poput gužvi u saobraćaju ili dugih redova na blagajnama.

"Bilo da su na izletu ili za volanom automobila, ljubitelji slanog su uvek u žurbi - kaže Hirš. Ako volite slano, moguće je i da pripadate onima sa “superukusom” koji imaju veći broj jezičnih papila i čine četvrtinu stanovništva. Obdareni superukusom ne vole gorku niti hranu jakih ukusa, ali istraživanje je pokazalo da njihovo nepce voli so, jer, smatraju stručnjaci, natrijum ublažava gorčinu u hrani, tvrdi psiholog Suzan Albers.

Ljubitelji testenine, hleba i ostalih “utešnih” ugljenih hidrata po prirodi su vrlo ozbiljni, promišljeni, oprezni i ne vole promene i rizik.

Ovde pročitajte mitove o hlebu i zdravlju.

Oporo i kiselo

Ljubitelji gorkog su izbirljivi i često imaju averziju prema kiseloj hrani. Oni koji vole kiselo su mnogo tolerantniji na ekstremne ukuse, spremniji su da isprobaju nova jela i da šire vidike i pomeraju granice.

Crveno za hrabre

Oni koji vole ljute začine - crvenu pariku, kari i čili, hrabro preuzimaju odgovornost, bore se za ono što žele i otvoreno kažu šta misle.

Prijatelji po šafranu

Ljubitelji oporih začina, belog luka, karanfilića, žalfije i šafrana su verni prijatelji i jaki zagovornici onoga u šta veruju.

Omiljeni uz ruzmarin

Dodavanje limunove kore, ruzmarina, majčine dušice i estragona odaje društvene, duhovite ljude koji su puni energije i omiljeni u društvu.

Miroljubive odaje cimet

Ljubitelji peršuna i cimeta su miroljubivi i obzirni prema drugima. Ma gde se našli, dobro će se uklopiti.

Kreativci s lukom

Oni koji jela začine lukom, semenkama celera i sirćetom su kreativni, ne vole rutinu i veruju u sebe.

A kako da pobedite seksualnu rutinu, saznajte ovde.

Slano-slatka kombinacija

Slani čips sa čokoladom vole introvertne osobe, samotnjaci koji čuvaju privatnost. Ljubitelji slatko-slanog su inteligentni i kreativni, ali nemaju strpljenja s ljudima.

Fleksibilni

Strast za egzotične ukuse je obeležje fleksibilnih koji su otvoreni za nova iskustva. Ležerni su, pa im je i hrana pustolovina.

Nemirni

Osvežavajući miris citrusa privlači nervozne. Žudnja za njima može da znači podsvesnu zabrinutost za zdravlje.

Šta god da vam je omiljena hrana, uvek vodite računa o svom zdravlju. Ovde saznajte koje su to navike koje treba da izbegavate, jer uništavaju vaše zdravlje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs