bogata tradicija

Ako na Božić otputujete u OVE zemlje nemojte se iznenaditi: U Italiji će vas pratiti sreća ako naiđete na policajca u crvenim čarapama!

Evo kako se proslavlja najradosniji porodični praznik u svetskim prestonicama

Zanimljivosti
17:01h Autor:
Ako na Božić otputujete u OVE zemlje nemojte se iznenaditi: U Italiji će vas pratiti sreća ako naiđete na policajca u crvenim čarapama!
Foto: Shutterstock

Božić je porodični praznik, bogat tradicijom i različito se slavi u svakoj zemlji sveta.

Uoči najvećeg praznika, odlučili smo da zaronimo u istoriju i ispričamo više o najneočekivanijim i najneobičnijim običajima u različitim delovima sveta.

Austrija

Prema drevnoj austrijskoj legendi, Sveti Nikola ima zlog neprijatelja - Krampusa, koji sprečava dobrog čarobnjaka da donese poklone deci. Deca veruju da Krampus odvodi neposlušne u svoju pećinu. Tako je nastala tradicija: austrijska deca se za praznike često oblače u Krampusa pa ih on ne primećuje. Dakle, ako na Badnjak uočite sjajna čudovišta na ulicama Beča - nemojte se iznenaditi!

Šokirani otac objavio na Tviteru, svet ostao bez teksta: Šta je moja ćerka (10) poželela za Božić! (FOTO)

foto: Shutterstock

Italija

Italijani vole da provode Božić u krugu porodice. Prvo se postaraju za generalno čišćenje koje bi, po tradiciji, trebalo da bude popraćeno svečanim pesmama. Mesec dana pre Božića italijanski gradovi su puni crvene boje. Italijani vole sve vedro, a Božić je sjajan izgovor za ukrašavanje i gradova i domova. U Italiji takođe postoji zanimljivo uverenje: ako na Badnjak naiđete na policajca u crvenim čarapama - sva sreća će vas pratiti tokom cele godine. Ali poklone italijanskoj deci ne donosi Deda Mraz, već stara Befana. Dobrim dečacima i devojčicama daje ono o čemu su sanjali.

Norveška

Norvežani veruju da se šumski trolovi spuštaju na zemlju pre Božića. Oni su zli i žele da preuzmu duše meštana. Kako su zaštićeni? Sve je vrlo ... neverovatno! Stanovnici veruju da je najbolja zaštita odsustvo metle. Zato pre praznika u Norveškoj nećete naći nijednu metlu.

Niko ne voli Božić više od nje: U šta se kuća jedne bake pretvara svakog decembra! (FOTO)

foto: Shutterstock

Velika Britanija

Pored ukrasa i božićnog drvca, za koje su svi čuli, u Engleskoj postoji još jedna zanimljiva tradicija. Britanci smatraju da je njihova dužnost da zarone u ledenu otvorenu vodu. Veruju da je jednog dana, umesto da nosi deci poklone, Deda Mraz skočio u jezero.

Meksiko

Uprkos činjenici da je Meksiko zemlja večnog sunca, niko ovde nije otkazao Božić. Iznenadićete se, ali glavno jelo meštana za odmor je uobičajena rotkvica. Meksikanci se svakog 23. decembra okupljaju na centralnim trgovima svojih gradova kako bi organizovali festival rotkvica i obeležili nadolazeću Novu godinu. Svako može da učestvuje u ovom prazniku. Svaka figura ili lik iz poznatog crtića mora biti izrezan od rotkvice. U finalu će žiri izabrati pobednika, čija će se fotografija pojaviti na naslovnim stranama novina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs