važna poruka

To se zove sevap: Priča Mome Kapora najbolje opisuje koliki je dobročinitelj bio sveti Nikola!

Uoči najveće srpske slave Svetog Nikole, donosimo vam divnu priču legendarnog i neprikosnovenog predstavnika kulturne srpske baštine

Zanimljivosti
10:56h Autor:
To se zove sevap: Priča Mome Kapora najbolje opisuje koliki je dobročinitelj bio sveti Nikola!
Foto: Youtube Printscreen / Sava Rakic

Čuveni srpski književnik i slikar Momo Kapor je u autiobiografskoj knjizi "Putopis kroz biografiju" o svojim lutanjima po svetu opisao kako ga je darivao Sveti Nikola.

Kada da sam bio mali uoči Svetog Nikole ostavljao sam sa strepnjom čizmu u prozor našeg stana i ujutru očekivao da je puna bombona i igračaka. Ko ih je doneo? Sveti Nikola, odgovarali su. Malo je poznato zašto se to čini; da bi sprečio devojke iz Patare da se zbog siromaštva ne odaju prostituciji sa mornarima iz luke, Sveti Nikola je noću obilazio njihove kuće i prozorima ostavljao kese sa dukatima za miraz potreban da se udaju.

Tri molitve svetom Nikoli za zdravlje i sreću: Na sutrašnji praznik moraju se poštovati ovi običaji!

foto: Profimedia

To se zove sevap. Zuko Džumhur mi je pričao, u svoje vreme, da su se bogati ljudi, trgovci, u njegovom rodnom Konjicu, raspitivali o sirotinjskim kućama u kojima se oskudno jelo, pa bi noću slali svoje seize sa vrećom brašna ili pirinča, a ovi bi te vreće samo preko zida i nestali, tako da se nikada ne bi saznalo ko ih je poslao.

“Kad čovek čini dobro delo javno, on očekuje javno priznanje, ali ako to učini tajno, samo alah će saznati šta je uradio".

Momo Kapor: Ćale ili poslednji muškarac kome žene nisu smele ništa!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs