Ljubavna priča sa tužnim krajem

Kad pobegne najlepša šeikova žena, ceo svet se podigne na noge: Evo zašto je Haja napustila Mohameda! (FOTO)

Šeik se toliko razočarao, da je odlučio da poezijom iskaže svoj bes

Zanimljivosti
13:23h Autor:
Kad pobegne najlepša šeikova žena, ceo svet se podigne na noge: Evo zašto je Haja napustila Mohameda! (FOTO)
Foto: Profimedia

Šeik Mohamed bin Rašid al-Maktoum, monarh Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodno je izuzetno romantičan čovek.

Toliko romantičan da piše poeziju. I javno je objavljuje. I ne samo to nego na svojoj internet stranici objavljuje stihove o tome kako je pukla ljubav između njegove supruge i njega.

Njujork Tajms na takav način piše uvodi u priču o begu princeze Haje od Šeika i to zajedno sa njihovih dvoje dece dobi od 11 i 7 godina.

Da svi razumeju i pročitaju, šeik svoju bol u stihovima objavljuje na arapskom, ali i na engleskom jeziku.

"O draga, nema više reči./ Iznurila me je tvoja grobna tišina", stoji u jednoj pesmi.

"Uz mene više nema mesta za tebe./ Više ne marim živiš ili si mrtva", stoji u drugoj.

Više je nego očigledno koliko je odlazak princeze Haje teško pogodio šeika. Jer, ona je bila javno najeksponiranija, pa i najlepša od svih njegovih šest supruga za koje javnost zna.

Najskromniji šeik na svetu: Ovde princa Dubaija niko nije očekivao! (FOTO, VIDEO)

foto: Profimeida

Koliko se zna, njen beg od pre nekoliko meseci iz kraljevske palate u Dubaiju u inostranstvo, već je treći beg neke od njegovih supruga.

45-godišnja žena zatražila je Velikoj Britaniji politički azil i traži razvod, kako saznaje Njujork Tajms. Nešto očigledno ne štima kod tog čoveka, jer su pre nje od njega pokušale da pobegnu i dve njegove kćerke, Šeika Šamsa al-Maktoum i Šeika Latifa bint Mohamed al-Maktoum.

Samo, one su uhvaćene pre nego što su se dočepale inostranstva i sada su, kako navode njihovi zastupnici, u Dubaiju protiv svoje volje, zapravo su zarobljene.

Princezu Haju su kritikovali zbog navodnog pomaganja u peglanju imidža režima nakon skandala s nestankom Šeike Latife. Navodno je pozvala u goste svoju prijateljicu, bivšu irsku predsednicu Meri Robinson kako bi ona tokom posete Dubaiju videla emirovu kćerku i svedočila da je s njom sve u redu.

Već neko vreme princezu Haju niko nije video u javnosti niti se ona javnosti obraćala. Ni vladareve pesme ne odnose se na nekog direktno navedenog.

Zgodni, mladi, slobodni: 5 najpoželjnijih prinčeva na svetu! (FOTO)

foto: Profimeida

A ni vlasti Dubaija se nisu oglašavali vezano za beg princeze Haju. Oni koji su o tome itekako pisali i pišu su britanski mediji koji su i ranije temeljno pratili sva putovanja nje i njega po britanskom ostrvu.

Princeza Hajo je kćerka pokojnog jordanskog kralja Huseina, obrazovala se po britanskim privatnim školama, studirala je politiku, filozofiju i ekonomiju na Oksfordu. Čak je za Jordan nastupila na Olimpijskim igrama 2000. u jahanju sa preponama.

A da je bila uspešna i u tome, svedoči činjenica da je jedno vreme bila predsednica Međunarodne konjičke federacije, te zbog toga mnogi smatraju da je u prijateljskim odnosima sa kraljicom Elizabetom II.

Razvod princeze i vladara Dubaija izgleda neizbežno. Ali isto tako je jasno da neće moći proći bez velikih pravnih bitaka i skandala. U igri je dvoje male dece, milijarde dolara, bliska savezništva UAE-a, Velike Britanije i Jordana, pa i sama princeza Haja je polusestra Abdulaha II, kralja Jordana.

Droga, kockanje, abortus: Svi skandalozni gresi saudijskog kralja! (VIDEO)

foto: Profimeida

Zakon čak ni u konzervativnim monarhijama nije tabu. Ali, muškarci se sa svoje strane mogu razvesti bez najmanje problema, dok žene, kako bi postigle to isto, moraju proći nekoliko teško osvojivih sudskih instanci.

Na kraju priče deca vrlo lako ostaju uz majku, ali je muškarac po pravilu onaj koji zadržava pravo na odlučivanje o njihovim finansijama, školovanju i sličnom.

Kada je reč o supruzi monarha, usto iz kraljevske loze druge monarhije, jasno je koliko sve skupa mora biti zapetljano. Pa kad se na to doda činjenica da je princeza Haja imala ulogu u neuspelom pokušaju bega Šeike Latife, čija je majka takođe jedna od šeikovih supruga. Ona je prošle godine pokušala pobeći jer ju je život u Dubaiju s toliko ograničenja gušio.

Sela je za kormilo svoje jahte, usmerila se prema Indiji, a onda i prema SAD-u, da bi je u međunarodnim vodama presreli naoružani Emiraćani i odveli je nazad. Kancelarija vladara Dubaija u decembru je poslala saopštenje o srećnoj proslavi njenog 33. rođendana u "privatnosti i miru" porodice. Tada, međutim, nije priložena njena fotografija. Zapravo, nikakva njena fotografija nije viđena još od pokušaja bega, s jedinim izuzetkom onom prilikom kad su pozvali Robinson iz Irske da ih poseti.

Sasvim običan dan modernog Aladina: Ovo od šeika sigurno niko ne očekuje! (FOTO)

foto: Profimeida

S njima je tada bila i Šeika Latifa koja je izgledala kao da je ošamućena i nije delovala baš nešto pokretljivo.

"Učiniću apsolutno sve kako bih osigurala da ranjive mlade žene niko više ne iskorištava za svoje političke planove", kazala je tada Haja.

Sada je Radha Stirling, aktivistkinja koja je radila na slučaju Latife, pozvala princezu da sarađuje s međunarodnim telima kako bi se istražila sva nedela Šeika Mohameda.

"Princeza Haja po svoj prilici je ujedno i žrtva i svedok", poručila je Stirling.

Najlepše žene iz kraljevskih porodica za koje sigurno niste čuli: Kruna na glavi ili ne, sve ih povezuje jedna stvar! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs