poreklo reči

Poreklo ovih reči sigurno niste znali: Koje zanimljive ličnosti se kriju iza njih?

Izdvajamo reči koje svoje nazive duguju zanimljivim ličnostima i njihovim pričama!

Zanimljivosti
Autor:
Poreklo ovih reči sigurno niste znali: Koje zanimljive ličnosti se kriju iza njih?
Foto: Profimedia

Sve na svetu ima svoje ime i svoju priču. Poreklo reči sa sobom uvek nosi posebne zanimljivosti!

Bojkot

Čarls Bojkot nije bio mnogo popularan u Irskoj tokom osamdesetih godina 19. veka. Kada je zbog bolesti morao da napusti vojsku, počeo je da radi za jednog zemljoposednika u okrugu Mejo.

Problemi Čarlsa Bojkota počeli su 1879. godine, kada je ekonomska kriza izazvala propast irske poljoprivrede, zbog čega je stalno pretila glad. Irski seljaci su se tada organizovali i počeli da zahtevaju manje zakupnine. Oni su, vođeni zagovornicima irske samouprave formirali Irsku agrarnu ligu i 1880. godine zahtevali od Bojkota da snizi cenu zakupnine za 25 odsto.

Bojkot je odbio da smanji zakupninu, ali nije očekivao da će ga ova odluka koštati svega što je stvorio prethodnih godina. Ogranak Agrarne lige u okrugu Mejo zahtevao je od Bojkotovih radnika da obustave rad i da započnu kampanju izolovanja Čarlsa Bojkota od lokalne zajednice. Na taj način je bojkot postao sinonim za nenasilan otpor!

Nikotin

Kada se francuski diplomata i naučnik Žan Niko (Nicot) 1561. godine vratio u Pariz sa službovanja u Lisabonu, gde je bio ambasador, sa sobom je poneo i biljku koja stvara zavisnost, a koja je otkrivena u Novom svetu.

Niko se upoznao sa ovom biljkom u Lisabonu, gde se ona, pretvorena u prah, ušmrkavala i služila kao lek protiv svega, pa čak i protiv raka. Pošto je pred kraljicom Katarinom Mediči demonstrirao kako se upotrebljava prah koji može da posluži kao lek protiv njenih glavobolja, šmrkanje duvana postalo je popularno u Parizu.

Godine 1753. švedski prirodnjak Karl fon Line, dao je jednoj sorti duvana naziv Nikotiana, u čast francuskog diplomate, a aktivni sastojak ove biljke, koji je prvi put izolovan 1828. godine, dobio je naziv nikotin.

Mazohizam

Leopold fon Zaher-Mazoh bio je austrijski pisac istorijskih romana i romana sa temama iz alternativne seksologije. Njegovo najznačajnije delo je "Venera u krznu" iz 1870. godine. U romanu opisuje seksualne fantazije i fetiše, vezano za žene koje su dominantne i koje nose krzno.

Kasnije, on je te svoje fantazije radio sa svojim ljubavnicama i suprugama. Mazoh i njegova ljubavnica baronesa Fani Pistor su potpisali ugovor po kojem će on biti njen seksualni rob šest meseci uz uslov da baronesa što je češće moguće nosi krzno.

Godine 1886. austrijski psihijatar Rihard von Kraft-Ebing skovao je termin “mazohizam”, kako bi opisao derivaciju seksualnog zadovoljstva od fizičkog bola i poniženja.

Silueta

Silueta, prvobitno crni portret na beloj pozadini, umetnička je forma koja je bila popularna u 18. i 19. veku, a svoje ime duguje francuskom ministru finansija Etjenu de Siluetu.

U periodu kada je Francusku zadesila kriza zbog Sedmogodišnjeg rata, francuski kralj Luj XI angažovao je Silueta da se postara za državne finansije. Siluetov mandat trajao je tri meseca, a on je za to vreme smanjio plate i penzije i uveo porez na plemićke posede. To se nikome u tadašnjem društvu nije svidelo, pa su se građani Francuske svetili time što su počeli da nose odela po Siluetu – jednostavna i tesna, jer su navodno osiromašili i omršavili od gladi.

Potom je građanski bunt nastavljen tako što su se pojavile ljudske prilike samo naznačene skicom po zidovima zgrada sa natpisom da su to Siluetove žrtve, koje su se stanjile od gladi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs