čišćenje osetljivih mesta

Pažljivo očistite ekrane elektronskih uređaja na jednostavan način!

Ne morate više propustiti nijednu sekundu omiljene serije, treba vam samo ekran koji ne sadrži ni trunku prašine!

Zanimljivosti
Autor:
Pažljivo očistite ekrane elektronskih uređaja na jednostavan način!
Foto: Shutterstock

Bez obzira koju vrstu televizora imate, trebće vam suva tkanina od mikrovlakana, koja je dizajnirana za čišćenje i uklanjanje mrlja na naočarama, mobilnim telefonima i objektivu fotoaparata.

Kako očistiti ekran televizora?

Osetljiviji ekrani, poput LCD-a i plazme ne mogu da podnesu tradicionalan način čišćenja. Umesto toga, očistite prašinu mekom i suvom krpom od mikrovlakana.

Uklonite tvrdokorne mrlje sa prethodno navlaženom krpom namenjenom za čišćenje elektronskih uređaja. Sa tkaninom od mikrovlakana, očistite dugmiće i zadnju stranu televizora kako biste uklonili prašinu u otvorima.

Iako su napravljeni od stakla, plazma ekrani imaju premaze protiv odsjaja koji se mogu oštetiti tradicionalnim sredstvima za čišćenje. Stoga je najbolje koristiti ovu metodu čišćenja.

Kako očistiti staklene ekrane?

Čišćenje staklenih televizijskih ekrana je jednostavno kao i čišćenje ogledala. Obrišite ih krpom za čišćenje od mikrovlakana navlaženom sa malo vode ili sprejem za čišćenje prozora. Obrišite sve otiske prstiju pa osušite ekran. Nikada nemojte prskati direktno ekran! Time biste mogli da oštetite uređaj, kao i okolne ormariće.

Kako očistiti daljinski upravljač?

Najprije izvadite baterije i vratite poklopac. Čačkalicom uklonite sve zaglavljene mrvice ili ostatke zaglavljene u pukotinama. Uzmite krpu prethodno navlaženu dezinfekcionim sredstvom i dobro obrišitedaljinski upravljač. Ostavite da se osuši na vazduhu, pa stavite baterije.

Kako očistiti zvučnike televizora?

U uputstvu proverite da li se pokrivači tkanine mogu ukloniti, ako mogu, odvojite ih i usisajte obe strane koristeći nastavak za presvlake kako biste uklonili prašinu ili dlake kućnih ljubimaca. Ako pokrivači ne mogu da se skinu, usisajte ih samo s prednje strane.

Krute poklopce zvučnika uklonite i očistite koristeći dobro oceđenu, vlažnu krpu od mikrovlakana. Pustite ih da se osuše pre nego ih ponovno spojite.

Saveti za održavanje televizora čistim

Televizor čistite jednom nedeljno kako biste sprečili gomilanje prašine i nakupljanje otisaka prstiju koji se kasnije teže uklanjaju. Učinite čišćenje još lakšim držeći krpu od mikrovlakana u blizini kako biste brzo mogli da obrišete televizor kad uočite prljavštinu.

Nikad ne prskajte direktno televizijski ekran, čak ni stare televizore. Višak prskanja može da dođe do kućišta i uđe unutar televizora, kao i da ošteti uređaj.

Koristite nastavak sa mekanom četkom za usisavanje i usisavajte na slaboj brzini da biste uklonili prašinu s bilo kojih otvora i priključaka.

Držite se podalje od proizvoda koji sadrže amonijak, alkohol ili aceton koji mogu oštetiti ekran televizora.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs