Velika je moć vere

1996. godine Sveti Vasilije Ostroški hodio je po Crnoj Gori i Hercegovini: Pred njim, ljudi su padali kao pokošeni! (VIDEO)

Ovako je izgledalo kada su poslednji put mošti Svetog Vasilija Ostroškog iznešene iz manastira

Zanimljivosti
10:49h Autor:
Foto: STIL / Privatna Arhiva

Svako ko je bio na Ostrogu barem jednom mogao je da prisustvuje čudu ili čudima Svetog Vasilija Ostroškog. Onaj ko se moli i pažljivo prati dešavanja oko manastira i u manastiru, primetiće da ima dosta stranaca. Da skoro svi, pri ulasku u manastir, gde se nalaze mošti Svetog Vasilija udare glavom o maleni svod.

 

Verovanje je da je to opomena svetitelja da se jedino sa pokornošću i smernošću može ući na ovo sveto mesto.

Danas slavimo Svetog Vasilija Ostroškog: Evo kako je Stojan postao svetac!

 

Poslednji put mošti Svetog Vasilija Ostroškog iznošene su iz manastira 1996. godine u organizaciji SPC. Naime, posle služenja svete liturgije od strane patrijarha Pavla, mitropolita Amfilohije, vladike zahumsko-hercegovačkog Atanasija, arhimandrita ostroškog Lazara upriličena je litija sa ćivotom časnim moštima Svetog Vasilija na posećivanje rodne Hercegovine preko Onogošta do Trebinja i Popova polja. Tada je posle iznošenja časnog krsta na Hercegovinu, Sveti Vasilije ponovo pohodio svoj zavičaj na svoj praznik 12. maj 1996. godine.

 

U veličanstvenom dočeku u Trebinju učestvovalo je preko 100.000 građana od ulaza u grad do Sabornog hrama. Oni su na kolenima dočekali sveca božijeg. 


Katolkinja otišla na Ostrog da moli za zdravlje: Evo šta joj se tamo desilo!

 

Evo kako je to izgledalo:

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs