Sastavni deo ceremoije

Poverenje, poštovanje, vernost: Znate li šta zapravo simbolizuju predmeti na crkvenom venčanju?

Mladencima se desne ruke vezuju srpskim belim platnom. Vezivanje simbolično označava njihovu životnu vezanost, međusobno poštovanje, slogu i vernost

Wedding
Autor:
Poverenje, poštovanje, vernost: Znate li šta zapravo simbolizuju predmeti na crkvenom venčanju?
Foto: Shutterstock

Jesen je vreme svadbi koje osim građanskog kod nas sve češće podrazumevaju i crkveno venčanje. Znate li šta zapravo simbolizuju predmeti na crkvenom venčanju koji su sastavni deo ceremonije?

Burme na domalom prstu desne ruke simbol su bračne zajednice i vernosti do kraja života. Razmena prstenja, odnosno stavljanje prstena na prst supružnika, što rade i mlada i mladoženja, simbolizuje bezgranično poverenje u njega i davanje samog sebe onom drugom.

Kič više nije u modi: Trend venčanica ove sezone će vas oduševiti! (FOTO)

foto: Shutterstock

Sveće su simbol čistote i večne svetlosti carstva nebeskog. Simbolizuju duhovnu volju para da primi Hrista koji će ih blagosloviti kroz čin venčanja.

Svadbene običaje u Srbiji svi znate, ali ovo ne: Postoji 7 tipova srpskih mlada, evo koji su!

foto: Shutterstock

Mladencima se desne ruke vezuju srpskim belim platnom. Vezivanje simbolično označava njihovu životnu vezanost, međusobno poštovanje, slogu i vernost. Ruke su vezane tokom cele ceremonije da bi simbolizovale jedinstvo para.

Sara Džesika Parker sada dizajnira venčanice: Da li biste se u ovome prošetale do oltara? (FOTO)

foto: Shutterstock

Venci odnosno krune, koje im se stavljaju na glavu, znakovi su slave i časti kojima ih Bog kruniše. Mlada i mladoženja se krunišu kao kralj i kraljica svog malog kraljevstva u kome će poštovati Boga, vladati se mudro i pravično.

Nemojte da se obeshrabrite: Evo koliko košta prosečna svadba u Srbiji, a koliko toga mladenci dobiju?

foto: Shutterstock

Vino koje mladenci ispijaju simbolizuje događaj u Kani Galilejskoj, kada je Hrist na svadbi vodu pretvorio u vino i dao ga mladencima. Pijenje iz iste čaše označava uzajamnu podelu radosti i žalosti, znak je životne harmonije a paru poručuje da će od toga trenutka deliti sve u životu, radosti kao i tugu. Njihove radosti će ubuduće biti udvostručene a njihova tuga prepolovljena jer će biti podeljena.

Vogov vodič za venčanja: Pravila oblačenja za goste! (FOTO)

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs