Princeze na putu do oltara

Venčanice o kojima će se uvek pričati

Postoje brojni razlozi zašto su pojedine knjige, pesme i filmovi dobili atribut "vanvremenski", al pogledajmo zašto se baš ta reč nalazi u kontekstu venčanica. Podsetimo se nezaboravnih haljina Grejs Keli, princeze Dajane i Kejt Midlton
Wedding 09.05.2013. - 11:31h Autor: K.V.

Grejs Keli (Grace Kelly): Haljina koja odoleva vremenu
Nakon toliko vremena i dalje se priča o venčanici čuvene holivudske glumice Grejs Keli (Grace Kelly), i to sa razlogom. Kada kažemo "venčanica za sva vremena", prva asocijacija nam je, upravo, na kreaciju Oskarom nagrađene dizajnerke filmskog studija "MGM", Helen Rouz (Helen Rose), koju je na dan svog venčanja sa princem Renijem od Monaka (Prince Rainier III of Monaco) nosila ova filmska diva. Suknja od svilenog tafta u obliku zvona sa čipkastim izvezenim jelekom, dugim rukavima i gracioznim šlepom, i danas je inspiracija mnogim devojkama.

 

OVDE pogledajte kako izgleda unuka slavne Grejs Keli! Da li je ona najlepša princeza na svetu?

 

Sveukupnom divskom i besprekornom izgledu mlade, doprineo je i ručno izvezen čipkasti veo, upotpunjen hiljadama sitnih bisera. Te 1956. godine, kada je Grejs izgovorila sudbonosno "da", haljina kojom je zasenila višemilionski auditorijum televizijskih gledalaca, foto-reportere, kao i same zvanice, tada je procenjena na vrednost od 8.000 dolara, što je u to vreme bila vrtoglava cifra. Ova zanosna venčanica ušla je u istoriju, u prilog čemu govori i činjenica da haljina ima svoju stranicu na Wikipediji i da je izložena u muzeju.

 

 

Princeza Dajana (Lady Diana Spencer): Venčanica veka
Kada se na londonskim ulicama 1981. godine pojavila pred milionima ljudi u venčanici viktorijanskog stila, princeza Dajana (Lady Diana Spencer) ostavila je snazan utisak na ceo svet. Haljina je dizajnirana tako da ostavi traga u istoriji, ali i da se dopadne princezi. Naime, shodno tadašnjoj modi, kreacija Dejvida i Elizabete Emanuel (David and Elizabeth Emanuel) imala je velike "puf" rukave, donji deo, odnosno suknju od svilenog tafta koja se širi i uzak struk, koji ističe liniju tela. Dekolte, kao i cela haljina, bili su ukrašeni starinskom čipkom, ručno vezenom sa stotinama šljokica i 10.000 bisera.

 

Fantastičan šlep dug 7,5m možda je i najupečatljiviji deo venčanice. Haljina je dobila atribut vanvremenske. Shodno cilju kreatora, bila je, a i ostala, nešto dovoljno dramatično, da bi sama po sebi bila utisak. Haljina, definitivno, ima svoju priču, u prilog čemu govori i činjenica da su pomenuti dizajneri kraljevske porodice objavili delo pod naslovom "Haljina za Dajanu", koje sadrži priču o tome kako je haljina ugledala svetlost dana. Naime, knjiga je po izlasku, koštala neverovatnih 1.500 eura, a svaki primerak je sadržao delić čuvene venčanice. Vrednost ove haljine se procenjuje na negde oko 12 miliona dolara.

 

 

Kejt Midlton (Kate Middleton): Nostalgija i istorija u haljini današnjice
Od trenutka kada se vojvotkinja od Kembridža, Kejt Midlton (Kate Middleton), na dan kraljevskog venčanja 2011. godine pojavila u Vestminsterskoj palati (Westminster Abbey), zanosna venčanica koju je imala na sebi ušla je u istoriju. Kreacija Sare Barton (Sarah Burton) iz modne kuće "Aleksandar Mekvin", vredna 400.000 dolara, san je svake devojke. Savršen spoj najfinije francuske šantili čipke (Chantilly) i satena u beloj i boji slonovače, oživela je pravu bajku na londonskim ulicama. Sveukupnom utisku ove glamurozne kreacije, doprinela je suptilnost detalja. Ukoliko bismo želeli da spojimo elemente iz prošlosti, a da ostanemo u okvirima sadašnjosti i sa pogledom u budućnost, to je, svakako, ova haljina.

 

Naime, prema rečima kreatorke, to je, zapravo, bio i jedan od ciljeva, ove višemesečne misije u kreiranju venčanice za ovaj veliki dan. Uzak struk, čipka i ručno rađeni vez, kao karakteristike viktorijanskog doba, daju ovoj haljini istorijsku notu, a Kejt čine pravom damom. Čipka se sastoji od detalja ruže, narcisa, deteline i čkalja. Damskom izgledu doprinele su i bele satenske cipele koje je dizajnirao "Aleksandar Mekvin", veo sa ručno rađenim cvetovima i dijamantske minđuše sa žirevima, koje su bile poklon od roditelja. Ovu svilenu haljinu u kombinaciji sa čipkom i velom prati 2,7m dug šlep. Haljina je do dana venčanja bila najbolje čuvana tajna modne industrije. Kejt je pokazala da se vremena menjaju, ali da klasika uvek ostaje u modi.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...