Pored žita, kolača i vina, sveća spada među četiri glavna obeležja krsne slave. Naime, svetlost sveće simbolizuje to da su hrišćani sledbenici religije svetlosti, nauke Hristove, a prinosi se i kao odgovarajuću žrtvu Bogu.
Kako se pravilno pali?
Običaji nalažu da domaćin upali slavsku sveću neposredno pred rezanja kolača. Prema rečima duhovnika, pre nego što to učini, trebalo mi da se pomoli se Bogu i pomene svog sveca, potom je celiva (time se izražava ljubav prema svetome i samom činu krsne slave) i obavezno zapali šibicom.
Kako se pravilno gasi?
Slavska sveća treba da gori tokom celog dana slave. Ukoliko ne izgori do kraja, gasi se kada poslednji gost ode, a to čini, takođe, domaćin. Trebalo bi da se prekrsti, izgovori molitvu i malo vina sipa uz fitilj sveće. Vino će lagano ugasiti sveću. Gašenje vinom je stari običaj koji predstavlja blagoslov, zahvalnost i nastavak tradicije.
Nikako ne gasite slavsku sveću duvanjem, jer se smatra nepoštovanjem prema svecu i tradiciji i veruje se da to može „oduvanuti“ sreću.
Šta se radi sa svećom posle slave?
Ugašena sveća se potom stavlja pred ikonu i pali se u slučajevima zajednički molitvi do naredne slave. Možete je, takođe, paliti i kada sveštenik bude dolazio u dom da sveti vodicu pred Uskrs, ali i kada vam naiđu teški trenuci u životu, pa želite da se pomolite svom svecu zaštitniku i pronađete duševni mir.
Ukoliko se tokom godine ne potroši, sveću na dan sledeće slave odnesite u crkvu i zapalite je pre liturgije za zdravlje članova porodice.