"Ja sam sedeo u prvoj klupi. Sa desne mi je bio musliman, a s leve Hrvat, živeli smo kao braća" Ovako ih je život spojio

Patrijarh Pavle jednom prilikom je otkrio da je sedeo u klupi sa Mešom Selimovićem.

Običaji
"Ja sam sedeo u prvoj klupi. Sa desne mi je bio musliman, a s leve Hrvat, živeli smo kao braća" Ovako ih je život spojio
Foto: Wikipedia / Stevan Kragujević / Tanja Kragujević

U malenoj zgradi tuzlanske niže gimnazije, dvadesetih godina prošlog veka, ukrstili su se putevi dvojice momaka, a dva buduća srpska velikana. Reč je o patrijarhu Pavlu i Meši Selimović.

"Ja sam sedeo u prvoj klupi. Sa desne mi je strane bio musliman Meša, a sa leve jedan Hrvat. Ja sam bio u sredini. Tako da smo živeli, što se kaže, kao braća, kao svoji... Tada se to nije tako osećalo jer se videlo da su vremena teška i da idu još gora.Tako su te razlike i nacionalne i ove druge bile neprimećujuće. Sad se suviše ističe ponekada nacionalnost i vera... A onda je bili smo drugovi školski, u istoj klupi smo sedeli Srbin, Hrvat i musliman", govorio je patrijarh Pavle o svojim školskim danima.

Vasilije Ostroški, Patrijarh Pavle
foto: Printscreen Youtube / Slavisa Paunkovic

Meša o kojem je pričao 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve bio je čuveni književnik Mehmed Meša Selimović, poreklom iz Tuzle. Život je na zanimljiv način spojio dva velikana. i Selimović je kao i patrijarh Pavle doživeo gubitak člana porodice, njegov stariji brat Ševkije stradao je tokom Drugog svetskog rata.

U testamentalnom pismu upućenom Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 1976. Meša Selimović je naveo: "Potičem iz muslimanske porodice, a po nacionalnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u BiH, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog književnog jezika".

Patrijarh Pavle i Meša Selimović ostavili su dela za večnost.

(Stil/ Blic Žena)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs