OVAKO SU NEKADA DOMAĆINI PRAVILI KUĆE DA BI U NJIMA IMALI MIR I SREĆU: U temelj se obavezno stavljala jedna stvar

Domaćini su nekada pravili kuće uz obavezno poštovanje određenih običaja.

Običaji
22:16h
OVAKO SU NEKADA DOMAĆINI PRAVILI KUĆE DA BI U NJIMA IMALI MIR I SREĆU: U temelj se obavezno stavljala jedna stvar
Foto: Mark Yuill / Alamy / Alamy / Profimedia

Ranije kada se biralo mesto za podizanje kuće strogo se vodilo računa da se ispoštuju svi rituali.

Duboko se verovalo da onostrane sile šalju povoljne i nepovoljne znake budućim vlasnicima, te se verovalo da su srećna mesta za podizanje kuće ona na kojima su životinje mirne.

Tako bi, budući vlasnici, na mestu gde žele da podignu kuću često zagrađivali ovce i ostavljali ih da prenoće. Ako bi stado mirno spavalo, to mesto bilo je pogodno za podizanje novog doma.

Kuća
foto: Shutterstock

Još jedan ritual praktikovao se u Mačvi i Šumadiji i bio je vezan za životinje.

Naime, domaćin bi stavio četiri kamena na mesta gde treba da budu četiri kućna ugla. Sledećeg jutra zavirili bi ispod kamenja, te ako bi ispod svakog od njih pronašli životinjicu ili insekta smatralo se da je mesto pogodno za gradnju.

Ukoliko ne bi ništa našli, premestili bi kamenje. Postupak bi ponavljali sve dok se ne bi pojavio povoljan znak, a ako ga ne bi bilo, odustajali bi od gradnje na tom zemljištu.

Prinošenje žrtve bilo je obavezno na temeljima kuće.

Žrtve su se prinosile prvo na temelju, potom na pragu, na ognjištu i krovu. Izvođenjem ovog rituala graditelji su želeli da umilostive više sile, čija je naklonost često smatrana promenljivom.

Umesto neke životinje, danas se u temelj ugrađuju flaša s vinom, žito ili novac. Na mestu predviđenom za gradnju ljudi bi ostavljali čašu ili flašu punu vina, rakije, pšenice ili brašna.

Pokrivanje kuće

Najveća radost za domaćina je pokrivanje kuće, koje se u selu naziva pajdos. Taj dan većina majstora radi džabe. Komšije, rodbina i prijatelji, takođe bez poziva, dolaze u pomoć. Pre početka pokrivanja kolje se ovca ili ovan na temelju kuće - kurban. Žene iz komšiluka ili rodbine donose hleb, rakiju, kafu, šećer, košulje, peškire.

Hranu prima domaćica kuće, a garderobu jedan od majstora kači na pripremljeni krst - vešalicu koja je skovana od letava i prikovana na vrhu krova. Ovo se u narodu naziva "podignuti rogovi".

Po završetku radova, domaćin pripremi bogatu gozbu. Pred majstore se stavlja meso, uglavnom glava i plećka pečenog praseta. Pajdosu kuće uvek je prisutan veliki broj gostiju, koji se uz pesmu i muziku vesele do dugo u noć.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs