SUTRA SLAVIMO SVETOG PORFIRIJA: Običaji nalažu samo jednu važnu stvar

Sveti Porfirije, episkop Gaski odstavio je udoban život da bi se posvetio Bogu i propovedao veru hrišćansku

Običaji
Autor:
SUTRA SLAVIMO SVETOG PORFIRIJA: Običaji nalažu samo jednu važnu stvar
Sveti Porfirije, Episkop Gaski, Foto: Printscreen/youtube

Sveti Porfirije, episkop Gaski rodio se u Solunu od bogatih roditelja. Svoju mladost do dvadesetpete godine provede u rodnome gradu, potom napušta roditeljski dom i odlazi u Misirsku pustinju. Mladi Porfirije se tu zamonašio i proveo narednih pet godina.

Onda odlazi u Svetu Zemlju u društvu sa svojim vernim drugom, inokom Markom. Blizu Jerusalima živeo je podvižnički život u pešteri narednih pet godina. Ali tada se razboleo, pa nije mogao da hoda više. Ipak, puzeći na kolenima, on je stalno posećivao službe Božje. Jedne noći u viziji javi mu se sam Gospod i isceli ga od slabosti u nogama, te Porfirije posta potpuno zdrav.

Kada bi izabran za episkopa u Gazi, Porfirije se s teškim srcem primi te dužnosti. U Gazi on zateče samo dvestoosamdeset hrišćana; svi ostali žitelji behu idolopoklonici, i to vrlo fanatični.

Samo svojom velikom verom i strpljenjem Porfirije uspe da Gazane prevede u veru Hristovu. Morao je lično putovati u Carigrad caru Arkadiju i patrijarhu Jovanu Zlatoustu, da ište potporu u neravnoj borbi s idolopoklonicima.

Željenu potporu on i dobije. Idolski se hramovi zatvore, kumiri poruše i sazida krasna crkva sa trideset mermernih stubova. Zidanje ovoga hrama pomogla je naročito carica Evdoksija.

Porfirije je poživeo dovoljno dugo da vidi ceo grad Gazu obraćenu u veru hrišćansku, no to tek posle mnogih svojih napora, stradanja i suznih molitava Bogu. Upokojio se mirno 421. godine. Čudotvorac bio za života i posle smrti. Mošti mu počivaju i sada u Gazi.

U čast ovog velikog sveca, običaj nalaže da se pomolite u miru i sa verom u Boga činite dobro.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs