praznik

SUTRA JE SVETI KLIMENT ANKIRSKI: Ove dve stvari nikako ne smete da uradite, a evo i zbog čega

Sutra, 5. februara srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Svetog sveštomučenika Klimentu Ankirskom čija su čudesa bezbrojna. Sutra nikako ne treba dirati noževe i sređivati dom!

Običaji
Autor:
SUTRA JE SVETI KLIMENT ANKIRSKI: Ove dve stvari nikako ne smete da uradite, a evo i zbog čega
Običaji koji moraju da se poštuju na dan Svetog Klimenta, Foto: Wikipedia

Sveti sveštomučenik Kliment Ankirski rođen je 258. godine, u gradu Ankiri od oca neznabošca i majke hrišćanke. Njegova blagočestiva majka Efrosinija proreče svome sinu mučeničku smrt i ostavi ovaj svet kada Klimentu beše dvanaest godina. Čudesa svetog Klimenta su bezbrojna, a zato što je veliki deo svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju, u nekim krajevima Srbije veruje se da na današnji praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete kako ne bi “povređivao” rane Svetog Klimenta. Takođe, iako sutra nije crveno slovo, trebalo bi izbegavati težak, fizički rad i sređivanje doma, a dan bi valjalo provesti sa porodicom i prijateljima i na ovaj način proslaviti uspomenu na život i velika dela Sveštenomučenika Klimenta.

Sveti Kliment Ankirski
Sveti Kliment Ankirskifoto: Wikipedia

Beseda govori o angelskom stanju svetitelja: A koji se udostoje dobiti onaj svet, više ne mogu umreti, jer su kao anđeli. Tako govori onaj koji zna i koji ga je video. Šta ima da sumnjamo više braćo? Ovo svedočanstvo je jasno kao letnje popodne i dragocenije od svih blaga na ovom svetu, a to je svedočanstvo da oni koji se udostoje onoga sveta i vaskrsenja više ne mogu umreti, već su besmrtni kao i Anđeli Božiji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs