tradicija

DANAS JE VAŽAN PRAZNIK ZA SVE SRPSKE PORODICE: Posebno muškarci moraju da urade ovo, da bi u kući bila cele godine SLOGA

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Oce - jedan od nalepših naših porodičnih praznika.

Običaji
15:13h Autor:
DANAS JE VAŽAN PRAZNIK ZA SVE SRPSKE PORODICE: Posebno muškarci moraju da urade ovo, da bi u kući bila cele godine SLOGA
Običaji i verovanja na Oce, Foto: Shutterstock

Oci su jedan od tri najvažnijih praznika tokom Božićnog posta, a njegov glavni cilj je jačanje veza među članovima porodice. Uvek se obeležava u nedelju i to onu pred Božić.

Na današnji dan je običaj da deca vezuju svoje očeve unapred pripremljenim kanapom, koncem, maramom, kaišem ili šalom. Očebi bi danima pre toga bi sakrivali sve konopce, a deca bi pokušavala da ih nekako nabave.

otac i ćerka
foto: Shuterstock

Da bi ih mališani odvezali, tate pripreme unapred poklone koje stave ispod jastuka ili u blizini kreveta. Deca očevima čestitaju praznik, a očevi im daju slatkiše i druge simbolične poklone kojima se "dreše".

otac i sin
foto: Shutterstock

Za ovaj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cela porodica. Svrha obeležavanja ovog praznika je jačanje porodice, sloge u njoj, razumevanja, poštovanja između dece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs