Cela porodica treba da se okupi

Na Oce svaki tata treba da daruje svoju decu: Tradicija jednog od najlepših srpskih praznika

Na ovaj dan domaćice pripremaju svečani ručak

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Pravoslavni vernici ove godine 5. januara obeležavaju hrišćanski praznik Oci ili Očevi, koji uvek pada u nedelju pred Božić. Praznik Oci, kao i Materice i Detinjci, spada u porodične praznike.

 

Na Očeve deca porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vezuju svoje očeve za noge na isti način kao što su njih vezivali na Detinjce.

 

Očevi bi obično danima unapred sakrivali sve konopce, a deca bi pokušavala da ih nekako nabave, kako bi pripremljeno dočekala praznik. Na dan Očeva najsigurnije je bilo uhvatiti oca na spavanju, a vezani otac bi po buđenju "grdio" decu, i tobože ljut podelio bi im poklone kako bi ga što pre oslobodili.

 

Deca čestitaju praznik, a očevi im onda dele slatkiše i poklone i na taj način se "dreše". Oci su porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cela porodica.

 

Svrha obeležavanja ovog praznika je jačanje porodice, sloge u njoj, razumevanja, poštovanja između dece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...