Takmičenje

Evrovizija: Koje zemlje učestvuju, a koje su odustale?

Posle kraće pauze Portugalija i Poljska su se vratile na evrovizijsku scenu. Zbog teške finansijske situacije svoje prijave nisu podnele Kipar, Hrvatska, Srbija i Bugarska, a Bosna i Hercegovina je polovinom decembra odustala i povuka prijavu
Muzika
22:10h Autor:
Evrovizija: Koje zemlje učestvuju, a koje su odustale?
Foto: Tanjug

Takmičenje su potvrdili Albanija, Jermenija, Austrija, Azerbejdžan, Belorusija, Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Italija, Letonija, Litvanija, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Holandija, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, Rusija, San Marino, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, Velika Britanija i Ukrajina.

Posle kraće pauze Portugalija i Poljska su se vratile na evrovizijsku scenu. Zbog teške finansijske situacije svoje prijave nisu podnele Kipar, Hrvatska, Srbija i Bugarska.

Bosna i Hercegovina, koja se prvo prijavila na takmičenje, polovinom decembra je odustala i povuka prijavu.

Andora, Češka i Slovačka ni ove godine nisu pokazale interesovanje da se vrate na takmičenje, što zbog nedostatka finansija, što zbog slabog interesovanja, naročito u Češkoj. Turska se i dalje buni zbog sistema takmičenja. Monako i Luksemburg imaju nerešene vlasničke odnose u javnom servisu, a Lihtenštajn još nema status aktivnog članstva u EBU zbog čega nema dozvolu učestvovanja na takmičenju.

Javni servisi zemalja koje će se takmičiti na 59. Evroviziji moraju da do 17. marta izaberu pesmu i predstavnika, kada će i biti održan sastanak Referentnegrupe EBU, organizatora takmičenja DR i šefova delegacija u Kopenhagenu.

U EBU ističu da su neki emiteri najavili povratak na takmičenje 2015. godine kada će biti obeleženo 60. godišnjica ove muzičke manifestacije. Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Velika Britanija, članice "Velike petorke" i zemlja domaćin Danska automatski su se plasirali u finale.

Ostale zemlje, njih 31, danas će žrebom u Kopenhagenu biti raspoređene u dva polufinala iz kojih će se po deset takmičara plasirati u finale.

Ovogodišnja Pesma Evrovizije održaće se u Kopenhagenu. Prvo polufinale je 6. maja, drugo 8. maja, a veliko finale 10 maja. Prošle godine sva tri prenosa pratilo je oko 180 miliona ljudi širom Evrope, kao i u Australiji, Kazahstanu i Kini.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs