Intenzivno neraspoloženje

Tužni ponedeljak: Danas je najdepresivniji dan u godini!

Treći ponedeljak u januaru je najdepresivniji dan u godini, pokazala je jedna kalkulacija, a potvrđuje se u praksi iznova i iznova
Zanimljivosti
14:32h Autor:
Tužni ponedeljak: Danas je najdepresivniji dan u godini!
Foto: Shutterstock

Ako ste i vi od jutros osetili neobično intenzivno neraspoloženje, verovatno će vas bar malo opustiti saznanje da nas takozvani Blue Monday (Tužni Ponedeljak) sve pomalo kosi, te je normalno da se osećamo tužno i depresivno.

Treći ponedeljak u januaru je najdepresivniji dan u godini, pokazala je jedna kalkulacija, a potvrđuje se u praksi iznova i iznova! Praznici su prošli, plata je potrošena, godišnji je daleko, a potrebno je zapeti punom parom i raditi, piše Cosmopolitan.rs.

Trećeg ponedeljka u godini postaje nam jasno da nema šanse da u delo sprovedemo svoje novogodišnje odluke, osećamo opšti pad u motivaciji, leto još nije na vidiku, tako da je sasvim razumljivo što ne želimo da ustanemo iz kreveta. Ne pomaže ni činjenica da smo izloženi minimalnom broju sati dnevnog svetla.

Naravno, postoji i jedna sjajna vest u vezi sa tim – već sutra će biti bolje. (Valjda!)

Da biste što lakše pregurali ovaj ponedeljak, preporučljivo je da budete što više na prirodnom svetlu ili bar sedite blizu prozora. Ako imate slobodnog vremena, obavezno izađite i prošetajte, častite sebe mafinom i omiljenom kafom, a sve što vas muči probajte da izbacite iz glave, bar na jedan dan. Možda će vam pomoći i naših 6 faktora potrebnih za sreću.

Inače, teoriju o depresivnom ponedeljku osmislio je pre osam godina psiholog Klif Arnal, kombinujući u naučnu formulu dane do prvih sledećih praznika, januarski minus na računu i verovatnoću odustajanja od novogodišnjih odluka. Teza se zasniva na “efektu hibernacije” – periodu u godini kada se ljudi osećaju umorno, ne vežbaju, ostaju u kući i teše se hranom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs