SAZNAJTE VIŠE

LJUBAVNE AFERE SU UMALO UNIŠTILE KULTNI BEND: Drogirali se, menjali partnere, snimili album koji ih je umalo ubio

Jedna od najgledanijih serija u svetu je definitvno "Daisy Jones and the Six" koja je inspirisana stvarnim događajima, a utemeljena je na ljubavnim brodolomima kultne grupe "Fleetwood Mac“

Muzika
Autor:
LJUBAVNE AFERE SU UMALO UNIŠTILE KULTNI BEND: Drogirali se, menjali partnere, snimili album koji ih je umalo ubio
Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

„Fleetwood Mac“ inspiriše ljude širom planete skoro pet decenija, a sada otkrvamo i šta se dešavalo iza kulisa jedne od najčuvenijih sastava ikada.

Naime, činjenica je da su dosta vremena provodili na kokainu, i da su svi bili upleteni u neku vrstu skandaloznih ljubavnih veza, obično jedni sa drugima.

Incestuozne afere članova benda bile su na vrhuncu kada su proveli 11 meseci snimajući njihov najpoznatiji album „Rumours“. Mik Flitvud je priznao da ih je snimanje albuma „skoro ubilo“.

Članovi benda su se raspadali i menjali tokom godina, ali ‘klasična postava’, odnosno sastav koji je snimio "Rumors" sastojao se od pevačice Stivi Niks, gitariste i pevača Lindzija Bakingema, bubnjara Mika Flitvuda, klavijaturistkinje i pevačice Kristin Mekvi koja je preminula i bas gitariste Džona Mekvija.

Stivi Niks i Lindzi Bakingem

Stivi Niks se pridružila bendu 1975. godine, donoseći svoju izrazitu lepotu i jak vokal, a da ne pominjemo njen neverovatan talenat za pisanje pesama. U bend ju je doveo tadašnji dečko, gitarista i tekstopisac Lindzi Bakingem.

U vreme kada su počeli da snimaju „Rumours“, veza je pukla.

Mnogi stihovi iz hit pesama koje znamo i volimo inspirisani su upravo njihovim zamršenim odnosom i raskidom.

Bakingem je napisao ‘Second Hand News’, ‘Never Going Back Again’ ‘Go your own way’ i a Stivi je odgovorila sa pesmom ‘Dreams’.

Stivi kaže da ju je posebno uvredila pesma ‘Go your own way’ koju je stalno morala da izvodi tokom svoje karijere.

„Svaki put kada bi te reči izašle na scenu, želela sam da mu priđem i da ga ubijem. On je to znao, pa me je stalno izazivao“, rekla je ona svojevremeno za „Rolling Stone“.

Stivi Niks i Mik Flitvud

Stivi se nakon bolnog raskida ludo zaljubila u osnivača benda Mika, dve godine nakon što se pridružila bendu, što se slučajno dogodilo dok je izlazila sa Donom Henlijem iz „Eaglesa“. Mik je još uvek bio u braku sa Dženi Bojd koja je tu to vreme bila manekenka. Stivi još uvek smatra da je Mik bio jedna od njenih „velikih ljubavi“, ali je takođe rekla da je njihova veza „propala stvar i da je svima nanela mnogo bola“.

Kada je Mik rekao Lindziju da su on i Stivi zajedno, Lindzi je navodno rekao: „Lepo od vas što ste mi rekli. Cenim to.“

Mikov brak sa Dženi Bojd (koja je prethodno imala aferu sa bivšim članom grupe i Mikovim bivšim najboljim prijateljem, Bobom Vestonom) se raspao i Mik je tada započeo vezu sa Sarom Rekor, koja je bila jedna od najboljih Stivinih drugarica.

Stivi se prisetila u jednom intervjuu kako se osećala kada je afera izbila u javnost.

„Počela sam da se viđam sa Mikom. Imala sam veoma dragu prijateljicu koja se zvala Sara Rekor. Oni su se zaljubili i nakon toga me je Sarin muž zvao da mi kaže da se Sara jutros doselila kod Mika. Tako da sam izgubila Mika, što, iskreno, nije bila velika stvar jer je to bila teška veza. Ali gubitak prijateljice Sare? To je bio veliki udarac. Sara je proterana iz studija… Niko nije govorio, a ni ja ne bih gledala u Mika. To je trajalo mesecima i bilo je odlično za pisanje! Pesme su izlazile iz nas.“

Mik i Sara su se na kraju venčali, a brak je trajao sedam godina.

Kristin i Džon Mekvi

„Jedine osobe u bendu koje nisu imale aferu smo ja i Lindzi“, našalio se jednom Džon Mekvi.

Kristin je započela aferu sa Martinom Birčom, oženjenim tonskim inženjerom „Fleetwood Mac“-a 1973. Bend se tada otarasio Birča (i Boba Vestona, prethodno pomenutog gitariste "Fleetvood Maca" koji je imao aferu sa Flitvudovom ženom).

Mekvijevi, iako još uvek u zakonskom braku, nisu ni razgovarali jedno sa drugim.

„Bukvalno nismo razgovarali. Bili smo hladni kao led jedno prema drugom jer je Džonu tako bilo lakše“, rekla je Kristin.

Par se zvanično razišao nakon sedam godina braka.

Kristin je započela vezu sa direktorom osvetljenja benda, Karijem Grantom, što je izazvalo tenzije u celoj grupi. Džon Mekvi je tada iskreno govorio o svojoj borbi sa alkoholom i kako ne krivi Kristin što ga je napustila.

Kristin je 30. novembra 2022. umrla u 79. godini nakon kratke bolesti.

„Ona je jutros preminula mirno u bolnici“, navodi se u saopštenju njene porodice.

„Bila je u društvu svoje porodice. Ljubazno vas molimo da poštujete privatnost porodice u ovom izuzetno bolnom trenutku i želimo da svi čuvaju Kristin u svojim srcima i sećaju se života neverovatnog ljudskog bića, i poštovanog muzičara koji bio je univerzalno voljen.“

Članovi grupe su takođe odali počast.

„Nema reči da opišemo našu tugu zbog smrti Kristin Mekvi. Ona je zaista bila jedinstvena, posebna i talentovana preko svake mere. Ona je bila najbolji muzičar u ovom bendu i najbolja prijateljica koju je iko mogao da ima u životu. Bili smo tako srećni što smo proveli život sa njom. Pojedinačno i zajedno, duboko smo cenili Kristin i zahvalni smo za neverovatne uspomene koje smo imali. Tako će nam nedostajati.“

S kim su bili u raku članovi „Fleetwood Mac“-a?

Stivi Niks se udala za Kima Andersona, udovca njenog najboljeg prijatelja Robina Snajdera 1983. Snajderova beba Metju rođena je dva dana pre nego što je umrla od leukemije. Tri meseca kasnije, Niks i Anderson su se venčali. Rastali su se nekoliko meseci kasnije, a Niks je rekla da je osetila Snajderovo prisustvo u dečijoj sobi.

Mik Flitvud se oženio svojom trećom ženom Lin Frankel 1995. godine i imaju 17-godišnje ćerke bliznakinje Rubi i Tesu. Rastali su se 2013.

Džon Mekvi je oženjen sa Džuli En Rubens od 1978.

Kristin Mekvi se udala za svog klavijaturistu Edija Kvintelu 1986, ali su se razveli 2003. godine.

Lindzi Bakingem je u braku sa Kristen Mesner od 2000. godine. Par ima troje dece. Kristen je podnela zahtev za razvod sredinom 2021. godine, ali je nekoliko meseci kasnije objavila da rade na svom braku.

Bakingem je nedavno dobio tužbu protiv svojih bivših kolega iz benda nakon što su ga izbacili 2018. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs