Veliki jubilej

Rolingstonsi praše već pola veka: 50 godina od prvog albuma

Već prvi album koji je izašao 16. aprila 1964. godine, u Britaniji je postigao ogroman uspeh
Muzika 16.04.2014. - 16:59h Autor: Tanjug
Foto: Reuters

Na današnji dan pre 50 godina, tačnije 16. aprila 1964, diskografska kuća Deča izdala je u Velikoj Britaniji prvi album Rolingstonsa - "The Rolling Stones".

 

Po izlasku album je postigao izuzetan uspeh te je postao jedan od najprodavanijih albuma te godine u Velikoj Britaniji, a na britanskoj top listi se nalazio 12 nedelja na broju jedan.

 

U SAD je album izdat nešto kasnije iste godine sa malo izmenjenom listom pesama, pod imenom "England"s Newest Hit Makers". Na albumu se većinom nalaze obrade pesama raznih izvođača (Bo Didlija, Čaka Berija, Vilija Diksona) i samo jedna pesma tandema Džeger/Ričards - "Tell Me (You"re Coming Back)".

 

Legendarni bend formiran je dve godine ranije, a njegovi članovi bili su Mik Džeger, Kit Ričards, Brajan Džons, Bil Vajman, Čarli Vots i Ian Stjuart, koji će biti izbačen iz grupe 1963.

 

Iako su se znali još od osnovne škole, Džeger i Ričards su se zbližili tek 1960, nakon slučajnog susreta na peronu železničke stanice. Obojica su imali 17 godina.

 

U pismu tetki 1962, Ričards ovako opisuju taj događaj: "Znaš da je Čak Beri moj idol. Mislio sam da sam jedini njegov fan kilometrima naokolo. Ali, pre neki dan na stanici u Dartfordu, držao sam jednu Čakovu ploču kada mi je prišao neki momak kog sam poznavao još iz osnovne škole. Ima sve ploče Čaka Berija! Momak se zove Mik Džeger i najbolji je pevač R&B na ovoj strani Atlantika. Svira gitaru (električnu) kao Čak, a našli smo i basistu, bubnjara i još jednog tipa koji svira ritam gitaru. Vežbamo uveče, dva tri puta nedeljno. Dobro prašimo", naveo je gitarista Rolingstonsa.

 


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...