LASA APSO

Pufnasti stražar i zaštitnik: Ovaj pas je omiljena životinja Dalaj Lame! (FOTO)

On je stražar i zaštitnik!

Ljubimci
Autor:
Pufnasti stražar i zaštitnik: Ovaj pas je omiljena životinja Dalaj Lame! (FOTO)
Lasa Apso, Foto: Shutterstock

Rasa Lasa Apso (engl. Lhasa Apso) originalno je sa Tibeta gde je bila visokocenjeni pas čuvar u palatama i manastirima tamošnjih planinskih delova. Današnja jedinke ove vrste više nije zaštitnik palate, ali je zato odličan ljudski pratilac koji lojalno štiti svoju porodicu od opasnosti. Iako malog rasta, Lasa je čvrst i nezavistan pas.

Poreklo

Pasmina dolazi sa Tibeta, a ime je dobila po nazivu svetog grada Lasa (Lhasa). Tokom hiljade godina, uzgajali su je isključivo plemići i monasi u manastirima kako bi bila unutrašnji stražar i zaštitnik. U svojoj domovini poznata je pod imenom Abso Seng Kye, što u prevodu otprilike znači „lavlji pas čuvar“. Lasa ima gusto krzno, a njegova prirodna klima varira od intezivnih hladnoća do ekstremnih toplota.

Nežni div koga se i vukovi plaše: Kavkaski ovčar je oličenje snage i vernosti - štitiće porodicu do smrti!(FOTO)

Prema istorijskim podacima, rasa doseže i do perioda 800-te godine pre Hrista. Smatrana je srećnom vrstom, ali ju je bilo nemoguće kupiti: budući da su primerci bili čuvari manastira i hramova, smatrali su se svetim. Tvrdili su da kada vlasnik psa umre, da se njegova duša preseli i nastani u Lasi. Psima nije bilo dozvoljeno da napuste zemlju, osim kada su bili darivani kao poklon Dalaj Lami.

Od početka vladavine dinastije Manchu 1583-e pa skoro sve do 1908-e, Dalaj Lama je slao ove pse kao svete poklone kineskom caru i članovima carske porodice. Njih su uvek davali u parovima i verovali da sa sobom donose sreću i prosperitet.

Prve jedinke dovedene u Sjedinjene Američke Države bile su poklon Dalaj Lame čuvenom, svetskom putniku i naturalisti, C. Suydam Cutting-u. Američki Kinološki Klub priznao je lasu apso kao pasminu 1935-e godine.

Šampioni elegancije i kraljevskog držanja: Ovo su najlepše rase pasa na svetu! (FOTO)

Karakteristike

Imaju skladno telo, a karakteristični su po dugoj dlaci koja prekriva lice i njušku. Dlaka se proteže čak do zemlje, a uši su takođe prekrivene njom. Normalnom visinom mužjaka i ženki smatra se raspon od 25 do 28 cm, a težina kod mužjaka varira od 6 do 8 kg, dok su ženke nešto lakše (5 – 7 kg).

Lasa Apso

  • Zemlja porekla: Tibet
  • Životni vek: 12 – 14 godina
  • Temperament: hrabar, razdragan, postojan…
  • Boja: crna, boja meda, smeđa…
  • Visina: 25 – 28 cm
  • Težina: mužjak 6 – 8 kg, ženka 5 – 7 kg

Temperament

Lasa apso misli da je veliki pas, veoma veliki pas. Odgajan da stotinama godina bude kraljevski čuvar, moderni lasa pristupa životu baš onako kako su radili i njegovi preci: on je verni zaštitnik kuće i porodice. Njegova zaštitnička priroda iznenadiće sve one koji ga ne poznaju, a obzirom na veličinu i dužinu krzna, zasigurno je da ljudima ne deluje zastrašujuće. Ali, kada treba da sačuva nešto svoje, biće žestok, mada nikad neočekivano agresivan. Prirodno je sumnjičav prema strancima (prava odlika čuvara palate), a svoj posao zaštitnika shvata veoma ozbiljno.

Predanost koje nosi njegovo lavlje srce takođe označava i želju da deli život sa svojom porodicom. Inteligentan je, nezavistan i nestašan.

Ako razmišljate o lasi (mnogi smatraju da je neodoljivog izgleda) morate uzeti u obzir zaštitničku prirodu. Vreme koje ćete potrošiti u obučavanje vredno je truda u smislu lojalnosti, radosti i druženja koje će vam ovaj dugovečni, snažni, mali pas pružiti.

10 znakova da kućnog ljubimca morate odvesti kod veterinara: Simptomi upozorenja koje ne smete ignorisati!

Ume biti svojeglav i raditi ono što mu odgovara, što znači da mu cilj u životu nije pod obavezno da vas zadovolji. U tome se razlikuje od ostalih rasa, kao što je poslušni labrador retriver. Vi ga možete uspešno podučavati, ali ne mora da znači da će uvek biti najposlušniji pas u grupi.

Oni koji ga vole zadivljeni su pametnom i jedinstvenom sposobnošću da sve razume. Ponekad ume manipulisati, pa je doslednost pri dresuri neophodna. Ako vi ne preuzmete glavnu ulogu, zasigurno će vaš lasa to učiniti.

Malo je štenaca koji su slađi od štenaca ove rase, sa njihovim nasmejanim očima i pufnastim krznom. Ovi malci su radoznali, puni energije i vole igru. Jako sporo sazrevaju, pa će po ponašanju biti štenad sve do treće godine starosti. Kada počinju sa obukom, novi vlasnici trebaju to imati na umu, inače će vrlo brzo postati isfrustrirani kada lasa počne da se ponaša detinjasto. Kućna obuka može biti teška, pa se savetuje učenje uz pomoć kaveza (za pravilno korišćenje istog obavezno se posavetujte sa profesionalnim dreserom).

Kao što smo više puta pomenuli, ovaj pas je prirodno zaštitnički nastrojen i to se neće promeniti, iako ga svakako možete naučiti dobrom ponašanju i sprečiti ga da misli kako vlada situacijom. Rana socijalizacija uz pomoć pozitivnih metoda od suštinskog je značaja da pomognete ljubimcu da postane druželjubiv i prijateljski nastrojen. Vlasnici moraju biti nežni, jaki i uporni.

Ličnost lase aspo spoj je posebne i zanimljive kombinacije. S’ jedne strane, on je veseo, nestašan i razigran pas, a sa druge je kraljevskog stava, nezavistan i žustar. Možda je mali, ali nije naročito nežan. Čvrst je i snažan i lako sklapa prijateljstva sve dok mu taj neko ne predstavlja pretnju. Odličan je čuvar.

Nije preterano aktivan, pa će biti zadovoljan životom u zatvorenom prostoru. Biće srećan sa nekoliko kraćih šetnji tokom dana. Za razliku od mnogih drugih pasmina, ne zahteva preveliku aktivnosti kako bi istrošio svoju mentalnu snagu. Međutim, biće mu korisne i uživaće u kratkim šetnjama i igrarijama.

Blizak je sa svojom porodicom i pratiće ukućane gde god da krenu, kako bi sa njima uživao u nekim aktivnostima ili sedenju u krilu. Međutim, zbog svoje nezavisnosti, neće se preterano buniti ukoliko ga na razuman vremenski period ostavite samog u kući. Obično ne pati od anskioznosti usled razdvajanja. Iz svih ovih razloga veoma je pogodan za one koji žive u stanu, iako nije na odmet da imate i malo parče ograđenog dvorišta.

Zdravlje

Najčešće bolesti koje se javljaju kod pasmine su cherry eye, luksacija patele, alergije, sebaceous adenitis, keratokonjuktivitis, progresivna atrofija mrežnjače i nasledna displazija bubrega.

Nega

Krzno lase apso je prekrasno. Dolazi u mnogo boja, uključujući boju meda, crnu, belu… Održavanje dlake je teško i zahteva dosta vremena. Neophodno je redovno i svakodnevno četkanje i češljanje, kao i često kupanje (svake dve do četiri nedelje). Vlasnici upravo iz tih razloga ipak biraju da unajme profesionalnog grumera jer ovo, svakako, nije posao za početnike. Mnogi se, kako bi uštedeli vreme, novac i energiju, odlučuju da skrate njegovo dugo krzno.

Zube mu perite redovno, zbog bakterija, a uši čistite zbog potencijalnih infekcija. Nokte secite po potrebi, a ukoliko niste sigurni kako se to radi, nemojte rizikovati zbog krvnih sudova koji se nalaze na noktima pasa. Obavezno pregledajte kožu psa, šape, nos, usnu duplju, zube, uši i oči.

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Deca verovatno nisu na vrhu liste omiljenih stvari kod ove pasmine. Lasa nije tolerantan kada su u pitanju uobičajne dečije igrice, pa se može desiti da ih gricne. Najprikladniji je za dom sa starijom decom koja su već naučena kako da se ponašaju prema psima. Ne savetuje se porodicama sa malom i nemirnom decom, iako, naravno, u svakom pravilu postoji izuzetak.

Ako je pravilno socijalizovan i obučen, slagaće se i sa drugim životinjama. Voli biti u centru pažnje i uživaće u ulozi vođe, čak i kada je okružen mnogo većim psima. Ne plaši se igre sa njima jer on je sam za sebe ubeđen i ponaša se kao da je veliki.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs