obratite pažnju

10 znakova da kućnog ljubimca morate odvesti kod veterinara: Simptomi upozorenja koje ne smete ignorisati!

Saznajte kako da znate kada vašeg kućnog ljubimca treba da odvedete na pregled kod veterinara

Ljubimci
09:49h Autor:
10 znakova da kućnog ljubimca morate odvesti kod veterinara: Simptomi upozorenja koje ne smete ignorisati!
Foto: Shutterstock

Nažalost, kućni ljubimci ne mogu razgovarati, ali to ne znači da ne mogu pokazati kada se osećaju loše ili da li ih neki deo tela boli.

Stoga, treba obratiti pažnju na određene promene u ponašanju pasa i mačaka.

Suzenje očiju i namigivanje

Ukoliko vašem kućnom ljubimcu često suze oči i neprestano namiguje, to može biti znak neke bolesti.

Stoga, obratite pažnju, jer mačke i psi ne pokazuju emocije kroz suze. Naravno, to znači da morate što pre da odvedete svog ljubimca na pregled kod veterinara.

Ako pas ima suzne oči, pogotovo ako mu je samo jedno oko suzno, to bi mogao biti znak povrede rožnjače, konjuktivitisa, alergija, tumora i slično.

Ako vašoj mački često suze oči i primetite da počinje da namiguje ​​više nego inače, može biti znak konjuktivitisa, alergije ili neke strane stvari u očima.

Genije među životinjama: Ovo je najinteligentniji i najodaniji pas na svetu!

pas
foto: Shutterstock

Preterano negovanje šapa

Ako ljubimac stalno ima potrebu za lizanjem ili grickanjem šapa, verovatno oseća bol ili svrab u kandžama ili oko njih. Morate dobro paziti na svog ljubimca, pogotovo ako primetite da je ta navika učestala.

Mačke imaju naviku da ližu šape svakodnevno, ali obratite pažnju ako ližu li šape više puta, pocrveni im područje oko noktiju ili počnu da gube dlaku.

To može ukazivati na alergije, netoleranciju ili parazite (između ostalog).

Psi mogu imati problema s noktima, pogotovo ako promene boju ili se slome. Uslovi koji mogu uzrokovati ove simptome mogu biti alergije, tumori ili metaboličke bolesti.

Preterano balavljenje

Uobičajeno je da neki kućni ljubimci, poput psa, proizvode puno pljuvačke. Međutim, ako primetite da je količina pljuvačke koju vaš pas proizvodi veća nego inače, to je znak prvih simptoma bolesti. Što se tiče mački, vidljivo lučenje pljuvačke uvek je jasan znak da nešto možda nije u redu.

Što se tiče pasa, pretjerano balavljenje može biti uzrok stranih predmeta zaglavljenih u ustima, infekcija ili stresa.

S druge strane, kod mačaka to može biti uzrokovano infekcijom, oralnim problemima, stresom ili poremećajima pljuvačnih žlezda.

Srpski odbrambeni pas: Stvoren da zaštiti svog gospodara od svakog zla! Čuva kuću, ali i sam život!

mačka
foto: Shutterstock

Tužno raspoloženje

O depresiji kod kućnih ljubimaca, kao i kod ljudi, skoro se nikad ne govori nažalost.

Ako pas pokazuje depresivno ponašanje koje ne prolazi, može biti znak da pati od depresije zbog traume, hipotireoze, groznice.

Sa druge strane, kod mačaka se tužno raspoloženje može povezati s emocionalnim problemima, pogotovo ako prestane da se igra ili učestvuje u normalnim navikama poput oštrenja noktiju.

Mnogo je razloga koj dovode do toga. Neki od najčešćih su ljubomora, stres i teskoba.

Nagli gubitak težine

Prekomerna težina nije jedini problem povezan s težinom koji može ugroziti zdravlje vašeg ljubimca. Iznenadni gubitak kilograma bez očiglednog razloga takođe može biti jasan simptom bolesti kod kućnih ljubimaca.

Uzroke mršavljenja kod kućnih ljubimaca treba da utvrdi veterinar nakon pažljivog pregleda. Najčešće su to unutrašnji parazitei, hipertireoza, rak ili problemi sa srcem. Stoga, morate ih što pre odvesti kod veterinara.

Stalno grebanje i češanje

Grebanje je kod pasa i mačaka normalna navika koja na prvi pogled ne bi trebalo da predstavlja rizik za njihovo zdravlje. Međutim, ako ljubimac, osim što se neprestano češe, gubi i dlaku na različitim delovima tela, to može biti upozorenje.

Psi koji osećaju svrab i neprestano se češu mogu patiti od alergije na hranu, dermatitisa, gljivica ili iritacija kože.

Mačke se često grebu ili ližu i to je normalno. Međutim, ako to rade nekoliko dana neprestano, to bi moglo biti zbog gljivica, alergija, problema s očima ili čak predmeta zaglavljenog u nosu mačke.

mačke
foto: Shutterstock

Nedostatak dlake oko očiju

Obratite pažnju na gubitak dlake kod kućnih ljubimaca. Ako primetite ovo oko njihovih očiju, ljubimac može patiti od ozbiljne bolesti i zato ga hitno treba odvesti kod veterinara.

Ako vaš pas gubi dlaku oko očiju i pored toga ima i crvenilo, to bi mogao biti znak grinja, ugroženog imunološkog sistema, gljivica ili alergije.

Ako je mačka izgubila dlaku oko očiju, to može biti povezano sa stalnim grebanjem uzrokovanim možda svrabom ili određenom nelagodom. Uzrok može biti konjuktivitis, pa čak i strani predmet koji je završio u mačjem oku.

Ne želi da ide u šetnju ili da se igra kod kuće

Kad kućni ljubimac odbija učestovanje u svakodnevnim aktivnostima ili čak da hoda, najčešće je to zbog upale u zglobovima zbog koje se teško igra ili u težim slučajevima teško hoda.

Ako ljubimac odbija da hoda ili ima poteškoća s jednostavnim aktivnostima, to bi mogao biti simptom osteoartritisa ili bolova u šapama.

Neprestano odmahivanje glavom ili grebuckanje uva

Pokreti glavom koji jasno pokazuju da pokušava da se reši nečega zaglavljenog u uhu ili intenzivnog grebanja na tom području je jasan znak odlaska kod vetiranara.

Imajte na umu da ako vaš pas odmahuje glavom i neprestano grebe oko područja uha ili vrata, to može značiti da mu se možda zaglavio strani predmet u uhu, da je dobio otitis ili krpelja.

Ako vaša mačka oseća nelagodu u ušima i neprestano odmahuje glavom, to bi mogao biti simptom stranog predmeta u uhu, infekcije, alergije, upale, otitisa, odnosno upale srednjeg uha.

Iznenadno prejedanje

Baš kao i nedostatak apetita, kućni ljubimci mogu osećati neku vrstu teskobe zbog koje jedu više hrane nego što im je potrebno. To može biti simptoma da ima neki zdravstveni problem.

Jasno je da postoje pasmine pasa i mačaka koje treba da jedu više od ostalih. A budući da postoji toliko mnogo vrsta kućnih ljubimaca, svaka može biti različita, pa je važno zatražiti mišljenje veterinara.

Ako vaš pas i dalje očajnički traži hranu, čak i nakon što pojede uobičajeni unos, možda pati od dijabetesa, hipertireoze, problema u probavnom sistemu ili crevnih parazita zbog kojih se prejeda.

S druge strane, mačke, posebno sterilisane mačke, više jedu nego pre operacije. To im, naravno, menja navike i tera ih da se goje, piše Brightside.

Nemački ovčar je savršen pas: Evo i 10 čvrstih dokaza za to!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs