Uži izbor

Njujork tajms: Deset najboljih knjiga 2014.

Na listi su se našli romani o Drugom svetskom ratu, putovanju Margaret Mid u Novu Gvineju, biografija biografa Penelope Ficdžerald i knjiga o mirovnom sporazumu između Izraela i Egipta
Knjige
16:50h Autor:
Njujork tajms: Deset najboljih knjiga 2014.
Foto: Shutterstock

Uticajni list Njujork tajms sastavio je listu 10 najboljih knjiga 2014. godine na kojoj su se našli romani o Drugom svetskom ratu, putovanju Margaret Mid u Novu Gvineju, biografija biografa Penelope Ficdžerald i knjiga o mirovnom sporazumu između Izraela i Egipta.

Kada je reč o fikciji, pet romana je ušlo u izbor Njujork tajmsovih urednika.

Roman "All the Light We Cannot See" Entonija Doera je priča o dva lika čiji se putevi ukrštaju tokom Drugog svetskog rata - siroceta genijalca koga nacisti regrutuju i slepe Francuskinje koja se pridružuje Pokretu otpora.

"Dept. of Speculation" Dženi Ofil je roman sačinjen od fragmenata, observacija, meditacija i različitih tačaka gledanja na brak koji se raspada.

"Euphoria" Lili King je roman o putovanju antropologa Margaret Mid do Nove Gvineje sa drugim suprugom i kako je tamo upoznala trećeg.

Roman "Family Life" Ahila Šarme je poluautobiografska priča o indijskim imigrantima u Kvinsu.

"Redeployment" Fila Kleja je, smatra uredništvo NYT, brilijantna kolekcija priča koju je napisao bivši marinac koji je služio u Iraku i koja pokazuje šta se dešava kada se mladi, teško naoružani Amerikanci sukobe sa stranom zemljom koju ne razumeju.

Kada je reč o drugim žanrovima, na listi 10 najboljih naslova 2014. našali su se grafički memoari Roz Čast "Can"t we talk about something more pleasant?"

Tu je i knjiga Eule Biš "On Immunity: An Inoculation" koja je opčinjavajuća mesavina memoara, naučnog novinarstva i književne kritike i priča o njenim iskustvima kao mlade majke i straha od vakcinacije deteta.

"Penelope Fitzgerald: A Life" Hermione Li je priča o engleskoj spisateljici i biografu koju je napisala autorka biografija o Virdžiniji Vulf, VIli Karter i Idit Vorton.

"The Sixth Extinction: An Unnatural History" Elizabet Kolbert je izveštaj o nasilnom sudaru civilizacije i eko sistema naše planete.

Knjiga Lorensa Rajta" Thirteen Days in September: Carter, Begin, and Sadat at Camp David" je priča o 13 dana u Kamp Dejvidu 1978. kada su Anvar Sadat, Menahem Begin i Džimi Karter sklopili mirovni dogovor između Izraela i Egipta koji je i danas jedno od najuticajnijih diplomatskih dostignuća kada je reč o bliskoistočnom sukobu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs