Romani Haleda Hoseinija

3 NAJČITANIJE KNJIGE O AVGANISTANU: Jeste li pročitali bar jednu?

Bestseleri koji su nedeljama bili u samom vrhu najprodavanijih romana

Knjige
12:21h Autor:
3 NAJČITANIJE KNJIGE O AVGANISTANU: Jeste li pročitali bar jednu?
Haled Hoseini, Foto: Profimedia

Decenije prolaze, a situacija u Avganistanu se menja iz lošije u goru. Šta se tamo trenutno zaista događa, verovatno ćemo saznati od svedoka i izbeglica.

O Avganistanu napisano je mnogo knjiga, ali nijedan autor nije postigao čitanost veću od Haleda Hoseinija. Njegove knjige su malobrojne, dok broj čitalaca debelo prelazi 50 miliona i raste svakodnevno. Ako dosad niste upoznali opus ovog autora, evo prilike da pročitate nekoliko modernih klasika koji diraju srce i dušu.

Lovac na zmajeve (2003.)

"Lovac na zmajeve" je prvi roman avganistanskog pisca koji je odmah postao uspešan, provevši čak 101 nedelju na listi najčitanijih naslova The New York Timesa. Isti nadimak nosi i Hasan, nepismeni avganistanski dečak s neverovatnom sposobnošću da predoseti na koje će mesto sleteti papirni zmaj.

Tridesetosmogodišnji Amir, Hasanov najbliži prijatelj, priča o svom životnom putu koji vodi od Kabula do Pešavara u Pakistanu i potom do San Franciska. Paralelno uz priču o dečačkom prijateljstvu koje razaraju strah, ljubomora i okrutnost koja nadmašuje čak i onu političku, teče priča o modernom Avganistanu, neverovatno nesrećnoj zemlji koju je načela sovjetska okupacija, a potom dokrajčio talibanski režim.

Hiljadu čudesnih sunaca (2007.)

Drugi po redu roman iz pera Haleda Hoseinija govori o tridesetogodišnjem prijateljstvu između dve žene koje su pretrpele neizreciv gubitak i muke kroz decenije ratovima obeležene avganistanske istorije. To je nezaboravan portret jedne ranjene zemlje i duboko potresna priča o porodici i neobičnom prijateljstvu, priča o jednom vremenu koje ne prašta i neuništivoj ljubavi. Baš kao i njegov prethodnik, roman Lovac na zmajeve, i Hiljadu čudesnih sunaca se zadržao na bestseler listi New York Timesa nedeljama, upriličen je i na pozorišnim daskama, a najavljena je i njegova ekranizacija.

A planine odjeknuše (2013.)

U ovoj priči koja u središte ne stavlja samo odnos između roditelja i dece, već i onaj braće i sestara i rođaka i staratelja, Hoseini istražuje mnoge načine na koje porodice brinu, nanose bol, izdaju, poštuju i žrtvuju se jedni za druge i koliko nas često iznenade postupci onih nama najbližih u trenutku kad nam je to najvažnije. Kroz niz priča unutar priče, ispripovedanih s mnogih stanovišta, neprestano se podsećamo kako dela ljudi, čak i ona naizgled nesebična, nikad nisu nedvosmislena.

Jeste li pročitali romane Haleda Hoseinija? Koji je na vas ostavio najjači utisak?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs