obavezno pročitajte

Najljepši citati nobelovke Toni Morison: Ne molite nikoga ni za šta, naročito ne za ljubav!

"Svi umiremo. To je možda smisao života. Ali imamo jezik. To je možda mera naših života", rekla je jednom prilikom ova književnica.

Knjige 24.01.2021. - 19:45h Autor: Stil
Toni Morison, Foto: Profimedia

Američka književnica Toni Morison, prva Afroamerikanka koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost, umrla je 6. avgusta 2019. godine u 88. godini života. Napisala je jedanaest romana, od kojih su najpoznatiji "Najplavlje oči" i "Voljena". Nobelovu nagradu za književnost dobila je 1993. godine.

 

"Svi umiremo. To je možda smisao života. Ali imamo jezik. To je možda mera naših života", rekla je jednom prilikom ova književnica.

 

Evo još citata iz riznice mudrosti koju je iza sebe ostavila Toni Morison.

 

1. Jezik nas štiti od zastrašujućih stvari bez imena. Jezik je meditacija.


2. Ono što volite nikada ne možete izgubiti.


3. Mesto na kojem možete voleti koga god izaberete, gde vam nije potrebna dozvola za požudu, to mesto je sloboda.


4. Ne molite nikoga ni za šta, naročito ne za ljubav.


5. Uvek sam posmatrala rasizam i rasističke uvrede kao nešto vredno žaljenja kod takvih osoba. Nikada me to nije pogađalo. Uvek sam to smatrala defektom takvih ljudi.


6. Ne postoji rasa. Ni jedna. Postoji samo ljudska rasa – naučno, antropološki. Rasizam je konstrukt, društveni konstrukt.


7. Rasizam će nestati kada više ne bude profitabilan i psihološki upotrebljiv. A kada se to desi, rasizam će nestati. Ali trenutno ljudi zarađuju mnogo novca na njemu.


8. Svaki raj, svaka utopija je oblikovana ljudima koji nisu tu, ljudima kojima nije dozvoljen ulaz.


9. Znam da je svet u modricama i da krvari, i iako je važno ne ignorisati njegov bol, važno je odolevati zlu. Kao i svaki neuspeh, haos sadrži informacije koje mogu voditi ka spoznaji – čak i ka mudrosti. Poput umetnosti.


10. Neprijatelj nisu muškarci. Neprijatelj je koncept patrijarhata, koncept patrijarhata kao načina na koji se upravlja svetom ili načina na koji se deluje.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...