Film nagrađivanog autora

Premijera dokumentarca Boška Savkovića "Bog da prosti" 13. oktobra

Tema filma su zločini koje je partizanska vlast, oslobađajući Srbiju od fašista, izvršila nad intelektualnom elitom Srbije i Beograda krajem 1944. i početkom 1945. godine
Filmovi
04:22h Autor:
Premijera dokumentarca Boška Savkovića "Bog da prosti" 13. oktobra
Foto: Kurir / Zorana Jevtić

Dokumentarni film autora Boška Savkovića "Bog da prosti" biće premijerno prikazan 13. oktobra u velikoj sali bioskopa "Akademija 28", najavila je danas produkcijska kuća "Alternativa".

Tema filma su zločini koje je partizanska vlast, oslobađajući Srbiju od fašista, izvršila nad intelektualnom elitom Srbije i Beograda krajem 1944. i početkom 1945. godine. Akcenat priče je na srpskim glumcima koji su bez suđenja, tajno likvidirani, a da im se pritom grobovi ni danas ne znaju. Pored glumaca, tajno je ubijeno ukupno 72 umetnika i 76 novinara, profesora, navodi se u najavi.

Pored uglednih imena, nova vlast se obračunavala i sa klasnim neprijateljima. Na osnovu sačuvanih arhiva Državne bezbednosti i izjava svedoka, ustanovljeno da je u roku od samo nekoliko meseci bez istinskog suđenja ubijeno više od 55.000 stanovnika Srbije, od toga oko 8.000 u Beogradu.

Državna komisija za tajne grobnice do sada je evidentirala više od 215 tajnih stratišta u Srbiji, od toga 20 u Beogradu, otkriva se u dokumentarcu "Bog da prosti".

Autor je najavio da će se na premijeri pojaviti i govoriti i neki od aktera filma - glumci koji su tokom rata igrali "na daskama koje život znače", izbegli likvidaciju i koji su i dalje među nama. U planu je da se ovaj film emituje na RTS-u u drugoj polovini oktobra.

Savković ima više desetina internacionalnih nagrada za dokumentarne i promotivne filmove, među kojima su jedan Zlatni i jedan Srebrni delfin na Kanskom festivalu korporativnih medija i dokumentarnog filma.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs