Prethodnici najpoznatijih klasika poznatog režisera

Hičkokovi nemi filmovi uvršteni u Uneskov registar

Devet preživelih nemih filmova Alfreda Hičkoka biće uvršćeni u Uneskov registar britanskog kulturnog nasleđa
Filmovi
18:00h
Hičkokovi nemi filmovi uvršteni u Uneskov registar

Najraniji Hičkokovi (Alfred Hitchcock) radovi premijerno su prikazani prošlog leta u Britanskom filmskom institutu (BFI) posle opsežne restuaracije a sada će biti dodati Uneskovom registru Britansko sećanje sveta koji odražava bogatstvo britanske kulture i istorije od srednjevekovnih rukopisa do filmskih klasika.

Onlajn katalog sa delima koja imaju kulturan značaj specifično za Veliku Britaniju stvoren je u julu 2010. Ove godine izabrano je 11 stavki iz britanskih biblioteka, arhiva i muzeja za kolekciju, uključujući i najstariju preživelu knjigu napisanu u potpunosti na engleskom Cura Pastoralis of Gregory.

"Veoma nam je drago što su rani filmovi jednog od najpoznatijih svetskih režisera smešteni rame uz rame sa drugim velikim kulturnim artefaktima Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je kustos BFI-a Robin Bejker. "Filmska kultura često je zapostavljena kada se govori o britanskom kulturnom nasleđu".

Mukotrpne restauracije koje sprovodi BFI sada privlače ne samo novu publiku širom sveta već i dobijaju pohvale međunarodne zajednice zbog svog važnog kulturnog rada, dodao je on.

Britanski filmski institut proveo je tri godine na restauraciji devet nemih filmova koje je Hičkok snimio između 1925. i 1929. Deseti film koji je tada snimljen "The Mounain Eagle" iz 1926. i dalje je izgubljen.

Restaurisani filmovi poslužili su Hičkoku kao nacrt za nejgove posleratne klasike Psiho i Vrtoglavica i upravo se prikazuju širom SAD.

Prošle godine Vrtoglavica je zamenila Orson Velsovog Građanina Kejna na vrhu liste najboljih filmova svih vremena koju sastavlja magazin BFI-a Sight and Sound.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs