Apollon

ZAŠTO SE PLAŠIMO KLOVNOVA: Kako pobediti to "čudovište u sebi"?

Strah od klovnova je iskonska dečija fobija, koja nastaje kod dece koja već mogu da spoznaju svet odraslih - i da ga razlikuju od sveta dece

Filmovi
Autor:
ZAŠTO SE PLAŠIMO KLOVNOVA: Kako pobediti to "čudovište u sebi"?
Foto: Profimedia

Da li ste ikada zapitali zašto se neki ljudi plaše klovnova? Upravo ovo pitanje je tema čuvenog horor triler filma IT (To) reditelja Andresa Muscietija, zasnovanog na popularnom istoimenom romanu Stivena Kinga.

Strah od klovnova je iskonska dečija fobija, koja nastaje kod dece koja već mogu da spoznaju svet odraslih - i da ga razlikuju od sveta dece. „To“ (klovn) je odrasla osoba, ali po ponašanju odstupa od toga, i približava se deci, on koristi svoj izgled klovna da se približi ljudima - ali i kroz tu masku curi zlo čineći ga samo još užasnijim. On i kad glumi prijemčivog i slatkorečivog klovna izaziva čist teror. Ovaj film govori upravo o tome kako se deca suočavaju sa različitom manifestacijama straha, koje im nameće Penivajz, sve dok ga ne prevaziđu.

Penivajz, Klovn, It
foto: Profimedia

U suštini, ova, po mnogima i najbolja priča Stivena Kinga, govori o procesu odrastanja i prevazilaženju strahova vezanih za taj proces, a koji su posebno izraženi kod dece koja treba da prevaziđu neke teške unutrašnje traume.

Naime, šestorica dečaka i jedna devojčica iz grada Derija u Mejnu (koji je zapravo metaforična verzija dva gradića, Durhama i Lisbon Folsa, u kojima je King živeo tokom najosetljivijeg perioda odrastanja), susreću se sa svojim najvećim noćnim morama, koje im priređuje - prastaro zlo, koje može da menja svoj oblik, ali i koje izlazi svakih 27 godina napolje kako bi lovilo decu, jer se hrani njihovim strahovima.

Udružujući se zajedno, ova grupa koja sebe naziva Klubom gubitnika mora da pobedi svoje strahove, kako bi na kraju pobedila i ovo krvožedno čudovište - klovna Penivajza.

Ako imamo u vidu da je Stiven King po svoj prilici u svojoj 11. godini bio svedok stradanja svog najboljeg druga koji je podleteo pod voz, postaje nam jasnije na osnovu čega je nastao najveći deo ovog zaista fantastičnog filma.

I ovaj, kao i mnoge druge filmove možete gledati na aplikaciji Apollon, bez reklama i banera. Članstvo je besplatno prvih 30 dana.

Link za aplikaciju je ovde:

https://register.apollon.rs/

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs