Priča o ljubavi i roditeljstvu na Vršačkim planinama: Zavirili smo u skriveni kutak gnezdećeg para orlova zmijara

Lifestyle
Autor:
Priča o ljubavi i roditeljstvu na Vršačkim planinama: Zavirili smo u skriveni kutak gnezdećeg para orlova zmijara
Foto: Milivoj Vučanović

Prostrane prirodne površine i šumoviti predeli Vršačkih planina pružaju povoljan stanišni prostor za neke od retkih i zaštićenih vrsta ptica u Srbiji. Kao područje bogato zmijama, gmizavcima i drugim pogodnim plenom, predstavlja utočište i za malobrojnu, ali neprocenjivo važnu populaciju orlova zmijara.

Kako bi se dodatno upoznao skriveni svet ovih veličanstvenih grabljivica, Telekom Srbija je u okviru projekta „Nijedna vrsta ne umire sama“ pružio podršku Prirodnjačkom društvu „Gea“ koje je, u saradnji sa upravljačem PIO „Vršačke planine“, postavilo 4G video-kameru u neposrednoj blizini gnezda jednog para zmijara. Prvi put je ovakav monitoring primenjen na orlove zmijare u našoj zemlji, čime je omogućeno da postanemo svedoci dirljive priče o ljubavi brižnih roditelja koji su na skrovitom mestu dočekali prinovu.

Kamera je zabeležila dragocene momente – od trenutka povratka orlova sa migracije, popravljanja starog gnezda, udvaranja, parenja, nežne brige roditelja dok su čekali da se ptić izlegne, staranja o mladuncu, njegovog vežbanja krila i prvih nespretnih pokušaja letenja, sve do magičnog trenutka kada je mladi orao prvi put poleteo. Uz podršku roditelja i pod budnim okom kamere, on je rastao i razvijao se, sve dok nije bio potpuno spreman da odleti i krene u novi svet avantura.

Orao zmijar, specifična vrsta grabljivica koja se hrani pretežno zmijama, ponekad gušterima i glodarima, igra ključnu ulogu u prirodnoj regulaciji brojnosti gmizavaca. Njegovo prisustvo u staništima svedoči o zdravlju životne sredine, jer zmije kojima se hrani ne opstaju u zagađenim okruženjima.

U saradnji sa Fondacijom za zaštitu ptica grabljivica i Prirodnjačkim društvom „Gea“, Telekom Srbija je kroz projekat „Nijedna vrsta ne umire sama“, 2021. godine pomogao da se orao zmijar, prvi put u Srbiji, uključi u program satelitske telemetrije i prati na selidbenom putu do Afrike. Prošle godine, monitoring ove migratorne vrste je dodatno unapređen kroz video-nadzor gnezda putem 4G mreže, kako bi se ispratile sve aktivnosti tokom najosetljivijeg perioda gnežđenja, bez ikakvog ometanja roditelja i mladunca.

Primenom ovih mera zaštite, stručnjacima je pružen autentičan uvid u njihovo ponašanje, istovremeno nas podsećajući na vrednost očuvanja svakog života u prirodi.

Čuvajmo najvažniju od svih mreža. Mrežu života. Nijedna vrsta ne umire sama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs