Filmovi koji nas uvek rasplaču prema navodima kritičara Telegrafa

Kritičar britanskog Telegrafa je izneo svoju listu filmova koji ga ivek raspaču, a zanimljivo je da crtaći zauzimaju najviše pozicije
Filmovi 20.06.2013. - 10:59h

Kritičar britanskog Telegrafa Robi Kolin sastavio je svoju listu filmova koji nas uvek rasplaču i među deset cmizdravaca našli su se, očekivano, crtani filmovi Dambo i Bambi i beskrajno tužni Sinema Paradizo Đuzepea Tornatorea.

 

Listu filmova koji ga uvek rasplaču Kolin je počeo sa japanskim filmom Grave of the Fireflies (Groblje svitaca) o dvoje siročića koji se bore da prežive posle savezničkog bombardovanja. To je duboko emotivan film, oslobođen sentimentalnosti zbog čega je još snažniji, rekao je on.

 

Sledi I Ti Stivena Spilberga. To nije toliko dečji film koliko film o detinjstvu. Spilberg film puni tugom, konfuzijom i čudom a mađuplanetarno prijateljstvo u srcu filma obraća se detetu u svakome od nas, navodi Kolin.

 

Diznijev Bambi je, navodi Telegraf, priča o krugu života i samo osoba sa srcem od kamena neće zaplakati uz ovaj film.

 

U Umbertu D. starac i njegov pas krstare posleratnijm Rimom. Film Vitorija de Sike gorku borbu života prikazuje kao himnu ljudskog dostojanstva.

 

Divan život Franka Kapre koji herojstvo pronalazi u običnoj ljudskoj pristojnosti savršen je božićni film, dok "Ulica" Federika Felinija o grubijanu i njegovoj naivnoj i nevinoj pomoćnici predstavlja možda jedan od najdirljivijih filmova neorealizma.

 

Diznijev Dambo je nešto drugačiji pogled na priču o ružnom pačetu, a deo sa uspavankom je, kaže kritičar, "ubica".

 

Udaljeno selo postaje prozor u svet u Sinema Paradizu Đuzepea Tornatorea, proslavi romantičnosti filma.

 

Dokumentaristički Etre et Avoir Nikolasa Filibera prati nežne, svakodnevne ritmove seoske osnovne škole u ruralnoj Francuskoj, dok je Piksarov Gore (Up) suptilna priča koja nas podseća da je svaki život dobro proživljen avantura. Nežna melanholija uvodnih deset minuta i prodorna slatkoća finala dovode nas do suza čistog zadovoljstva, piše Robi Kolin.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...