Sećanje na proslavljenog umetnika

Glumcu u čast: Septembar posvećen velikom Miji Aleksiću

Povodom 90 godina od rođenja čuvenog glumca publika u Gornjem Milanovcu imaće priliku da u narednih mesec dana još jednom pogleda njegova sjajna filmska ostvarenja, snimke pozorišnih predstava, kao i odabrane epizode iz humorističkih serija
Događaji
10:56h Autor:
Glumcu u čast: Septembar posvećen velikom Miji Aleksiću
Foto: Wikipedia

Dani Mije Aleksića počinju sutra otvaranjem dokumentarne izložbe Mijinih fotografija i ličnih predmeta. Postavku dopunjuju stvari koje je ustupila njegova porodica. Eksponati će biti izloženi u sva tri galerijska prostora Kulturnog centra, a među brojnim gostima dolazak su najavili i reditelj Mladimir Puriša Đorđević, direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, kao i v. d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić. Otvaranje izložbe upotpuniće promocija publikacije Devedeset godina od rođenja Mije Aleksića, ilustrovane s pedesetak fotografija.

Iako je ostvario mnogo velikih uloga u Narodnom pozorištu i Jugoslovenskom dramskom, šira publika pamti ga po sjajnim rolama u filmovima i televizijskim serijama, poput Skupljača perja, Varljivog leta ‚68., Maratonaca, Doktorke na selu, Bokseri idu u raj, Servisne stanice...

Prvu filmsku ulogu ostvario je u filmu Muva 1950. godine, a poslednju u ostvarenju Tango argentino 1992, odnosno Davno beše 1993.

Proslavljeni glumac ženio se dva puta, a ima trojicu sinova Borišu, Velibora i Stanka.

Poznati komičar rođen je u Gornjoj Crnući, kod Gornjeg Milanovca, 26. septembra 1923. godine. Kad je imao deset godina, njegovi roditelji preselili su se u Kragujevac, gde je kao gimnazijalac počeo amaterski da se bavi glumom. Oktobra 1941, u vreme masovnog streljanja u Kragujevcu, pukim slučajem izbegao je smrt. Od 1943. godine igrao je manje uloge u Nušićevim i Sterijinim komadima u Kragujevačkom pozorištu. Veliku karijeru napravio je tek sredinom pedesetih godina u Beogradu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs