Otvaranje na dan rođenja Nikole Tesle

Izložba "Teslin čudesni svet elektriciteta" u Njujorku

Posle više od 100 izložbenih postavki, održanih u preko 20 zemalja na četiri kontinenta, ova izložba prvi put gostuje u Njujorku, gradu u kome je veliki naučnik, inženjer i pronalazač proveo gotovo šest decenija i ostvario sva svoja otkrića i izume koji su promenili tehnološku sliku 20. veka
Događaji
22:34h
Izložba "Teslin čudesni svet elektriciteta" u Njujorku
Foto: Fonet

Izložba Muzeja Nikole Tesle - Teslin čudesni svet elektriciteta biće otvorena sutra u njujorškom Holu nauke u Kvinsu, najavio je muzej.

Izložba će biti otvorena na dan rođenja Nikole Tesle, a realizuje se u saradnji sa njujorškim muzejom i uz podršku Skupštine grada Beograda i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku.

Na izložbi, povodom 70 godina od Tesline smrti, biće prikazani najznačajniji detalji iz života genijalnog srpsko-američkog naučnika, brojni interaktivni modeli njegovih najvažnijih izuma koji predstavljaju osnovu druge industrijske revolucije, kao i niz pronalazaka kojima je načinio pionirske korake u domenu radija, visokofrekventnih struja, daljinskog upravljanja i bežičnih komunikacija, bez kojih se svakodnevica na početku 21. veka ne može zamisliti.

O delu i bogatom nasleđu velikog naučnika govoriće predstavnici Tesline naučne fondacije iz Filadelfije - predsednik Nikola Lončar i izvršni direktor Marina Švabić, zatim predsednik Teslinog memorijalnog društva iz Njujorka dr Ljubo Vujović i predsednica Teslinog naučnog centra na Vordenklifu Džejn Alkorn, čija je organizacija nedavno uspela da otkupi Teslinu poslednju sačuvanu laboratoriju na Long Ajlendu i započne projekat njene obnove.

Hol nauke (NYSCI) u njujorškom Kvinsu, osnovan 1964. godine, vremenom je prerastao u muzej prepoznatljiv po interaktivnom i kreativnom pristupu najnovijim saznanjima iz domena različitih naučnih disciplina, koji godišnje obiđe više od pola miliona posetilaca.

Izložba Teslin čudesni svet elektriciteta biće otvorena do 20. oktobra.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs