Potpuno jedinstven

Najčudniji američki grad: Mesto u kome su želele da žive sve poznate ličnosti! (FOTO)

Stanovnici noću hodaju sa baterijskim lampama, a ako pitate nekog za pravac, lokalci će vam uvek reći „na uglu“ ili „između X i Y ulice“

Destinacije
Autor:
Foto: Shutterstock

Pre više od sto godina nastao je jedinstven grad u Americi. Promenio se, ali je ostalo par začkoljica iz davnina, čisto da bude interesantnije. Dobro došli u najčudniji američki grad, Karmel na moru.

 

Kalifornijski primorski gradić nastao je 1902. godine, a zbog prirodnih lepota koje ga okružuju brzo su ga naselili, ali ne bilo ko.

 

Do početka 20. veka grad je bio poznat po umetnicima koji u njemu žive, a od tada su počeli da dolaze u talasima, od Ansela Adamsa do Džeka Londona, sestara Mekgovan i bivšeg gradonačelnika Klinta Istvuda.

 

Danas u ovom gradu možete pronaći čak 100 galerija na jednom kilometru kvadratnom, a kreativni duh se oseti na svakom ćošku!

 

Ružna realnost: Ovako zapravo izgledaju najveće turističke atrakcije na svetu! (FOTO)

 

A post shared by Carmel By The Sea (@carmelbythesea) on

Kako bi izbegli masovnu urbanizaciju i održali grad kao mali i intiman, stanovnici su uveli nekoliko neuobičajenih zakona.

 

Tako, na primer, postoji određena jačina uličnog osvetljenja kako grad ne bi previše bleštao noću, ne postoje uznemirujuće oznake, zabranjena je izgradnja visokih zgrada, a ulice nemaju brojeve.

 

Stanovnici noću hodaju sa baterijskim lampama, a ako pitate nekog za pravac, lokalci će vam uvek reći „na uglu“ ili „između X i Y ulice“.

 

Ipak, najčudniji zakon nastao je kada su gradske vlasti morale da poseku korenje čempresa kako bi izravnali trotoar. To je pak, smetalo stilizovanim damama koje su se saplitale u štiklama.

 

Postoje samo 4 ovakva na celoj planeti: Jedno ostrvo u obliku srca nalazi se u našem komšiluku! (FOTO)

 

A post shared by Silvina (@silvina.av) on

Kako bi izbegli potencijalne tužbe i odštetu, Karmel je postao jedini grad u SAD koji je zakonom zabranio nošenje štikli iznad 5cm.

 

Stanovnici ovog grada poznati su po tome što se izuzetno brinu i o svojim kućnim ljubimcima. To je dovelo do toga da Karmel postane najveći grad s titulom „pet frendli“ u Americi, pa je ovde dozvoljeno voditi pse bez povoca na plažu, ali i na posao.

 

Psi su dobrodošli i u hotele, a gotovo nigde im nije zabranjen ulaz.

 

Što se vremenskih prilika tiče, Karmel je poznat po čestoj magli, koja je ujedno i inspirisala mnoge umetničke radove nastale u ovom gradu. Magla se često javlja zbog blizine Pacifika, ali tokom vedrih dana ovaj gradić je jedan od najpopularnijih za gledanje zalazaka sunca.

 

Danas je turistička atrakcija Grčke, a nekad su ga zvali Ostrvo prokletih: Ovde su živeli poslednji gubavci u Evropi! (FOTO)

 

A post shared by @conrad_sees on

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...