Idealno za prave avanturiste

Prelepi dvorac krije mračnu prošlost: Jedna sluškinja već vekovima živi u njemu! (VIDEO)

Poseta dvorcu uključuje i istorijske prikaze među kojima su zabavni viteški i streličarski turniri, pozorišne i muzičke predstave s tradicionalnim instrumentima zaboravljenog vremena
Destinacije
15:16h Autor:
Prelepi dvorac krije mračnu prošlost: Jedna sluškinja već vekovima živi u njemu! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Dvorac Vorvik je jedan od najpoznatijih i najstrašnijih dvoraca na svetu. Smešten je na pomno planiranoj lokaciji u engleskom gradu Vorviku kod reke Ejvon.

Njegova istorija je zaista je zanimljiva jer je u početku bio zamišljen kao utvrđeno područje koje se sastojalo od dva dela: zatvorenog i zaštićenog dvorišta okruženog jakom drvenom odbrambenom ogradom i zemljane uzvišice na vrhu koje se nalazilo samo utvrđenje.

Najlepši dvorci porodice Dunđerski: Sve je blještalo od luksuza, dok ih tragedija nije zavila u crno

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U kameni dvorac pretvoren je za vreme vladavine kralja Henrija II, a u 14. veku su dodata odbrambena vrata i nekoliko tornjeva. Od tada je imao ukupno 36 različta vlasnika, a okružen je suvim jarkom sa severne strane na kojoj nije postojala zaštita od reke.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nivo sigurnosti ovde je bio visoki, a Vorvik je imao i najveći katapult na svetu koji je bio postavljen u samom podnožju. Ta drvena mašina je mogla da baci kamen težine do 150 kilograma na zapanjujućih 300 metara i leteo je brzinom do čak 250 kilometara na sat.

U 16. veku dvorac je bio zapušten, ali sve se to popravilo kada ga je posetila kraljica Elizabeta I. Posebno je zanimljiva činjenica da se zbog njene posete morala izgraditi zasebna zgrada u kojoj je boravila.

U dvorcu danas možete da posetite i istražite gotovo sve prostorije, a ono što će vas posebno razveseliti je velika dvorana koja je ujedno i najveća prostorija u kojoj ćete boraviti. U njoj su jeli, pili i spavali vlasnici ove posebne građevine, a građena je još u davnom 14. veku, dok je današnji izgled poprimila 1871. godine nakon požara.

Ukleti zamak Glamis: Sve misterije doma britanske kraljice Majke! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U njoj se nalazi veliki kenilvortški sto izrađen od hrasta, veliki kotao koji je 500 godina služio za spremanje gulaša vojnicima, a možete da razgledate i raznovrsne oklope, odela i dva sačuvana odbrambena odela koja su na sebi nosili borbeni konji. Zanimljivo je i minijaturno odelo za koje se veruje da je izrađeno posebno za četvorogodišnjeg sina Roberta Dadlija, grofa od Lestera.

Gatara joj predvidela budućnost: Jednog dana bićeš kraljica! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Poseta dvorcu uključuje i istorijske prikaze među kojima su zabavni viteški i streličarski turniri, pozorišne i muzičke predstave s tradicionalnim instrumentima zaboravljenog vremena, a ono što zaista ne smete da propustite je najveći drveni katapult na svetu koji svoju razornu snagu pokazuje dva puta dnevno. Tu su i oružarnice i tamnice u kojima se nalaze oružja koja su se nekad koristila za nezamislive torture.

Nemojte se uplašiti dok istražujete dvorac, jer su kroz ceo kompleks postavljene voštane figure svih grofova koji su tamo živeli, ali i onih koji su ih služili. Posetite i viktorijanski vrt ruža i obližnju mlinarsku kuću u kojoj se nalazi veliki vodeni mlin. Šetnje vrtovima zaista su zanimljive, a poseban doživljaj ispunjen izuzetnim zadovoljstvom pružaće vam šetnja Vrtom paunova u kojem lutaju te prekrasne ptice.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na početku smo spomenuli da je ovo bio jedan od strašnijih dvoraca, a sigurno se pitate zašto. Ovde se odigralo mnoštvo strašnih priča, a postoje i mnogobrojne legende o duhovima koji su u dvorcu boravili. Jedan od strašnijih bio je onaj koji je poprimio oblik krvoločnog crnog psa s crvenim očima i penom u ustima, a u dvorac se nastanio zahvaljujući kletvi sluškinje Mol Bloksham, koja je bila uhvaćena kako krade od grofa. Njena kazna bila je javna brutalna tortura, nakon čega se ubrzo pojavio i dlakavi zlotvor koji je opustošio okolinu dvorca.

Najtajanstvenije ostrvo Evrope: Samo 1.000 ljudi godišnje može da kroči na njega! (FOTO, VIDEO)

Ako se ne bojite, upustite se u šetnju kroz sedam soba, u trajanju od 50 minuta kroz tamnicu koja datira još iz 1345. godine, a u kojoj su se mučitelji koristili različitim sredstvima kako bi zatvorenicima priuštili najstrašnije muke.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs