Arhitektura

Groteskna arhitektura: Ovo su neke od najružnijih zgrada na svetu

Predstavljamo vam zgrade koje se ne nalaze u gradskim vodičima, pored kojih se turisti retko fotografišu, i koje lokalno stanovništvo sa mrštenjem komentariše. Ovo su zgrade koje su svoju slavu stekle svojom bizarnošću i neprivlačnošću.
Destinacije
16:02h
Groteskna arhitektura: Ovo su neke od najružnijih zgrada na svetu

Longaberger poslovna zgrada, Njuvark, OhajoDžinovska korpa za piknik bio bi najkraći i najprecizniji opis ove, verovatno najbizarnije, poslovne zgrade na svetu. Nalazi se u gradu Newvarku, država Ohajo, SAD. Ako znamo da je zgrada sačinjena po nagrađenom nacrtu, ne smemo ni da zamislimo kako su izgledale skice ostalih, nenagrađenih idejnih projekata. Zgrada je otvorena 1997. godine, i od tada se našla na većini znanih lista najružnijih građevina na svetu. Jasno nam je zbog čega.

Žižkov televizijski toranj, PragCrne bebe koje puze po fasadi televizijskog tornja. Ne, nije u pitanju scena iz horor filma, već ona koju ćete zateći ukoliko posetite Žižkov toranju Pragu. Ma koliko da smo spremni da se držimo one - lepota je u oku pomstrača - ne možemo da zanemarimo bizaranost detalja na pomenutoj građevini.Ako je cilj dvojice arhitekata po čijem je projektu zgrada sagrađena početkom 90-ih, bio skrenuti pažnju, moramo se složiti da su u tome uspeli. Možda čak i isuviše.

First World Hotel, MalezijaU godini svog otvaranja, ovo je bio najveći hotel na svetu sa 6000 soba. Usled njegovog, specfičnog, psihodeličnog dizajna, čini se da niko nije ni primetio navedenu činjenicu. Daleko upamćeniji je ostao kolorit ovog malezijskog hotela, koji podseća na igrariju lego kocikama osobe pod dejstvom halucogenih droga.

Round Houses, HolandijaKrajem 70-ih godina prošlog veka, holandski arhitekta dobio je uput da napravi 50 futurističkih kuća po svojoj zamisli. Vlast mu je dala odrešene ruke u pronalasku idejnog rešenje. Da ograničenje umetničke slobode ne mora nužno biti loša stvar potvrdiće rezultat ovog projekta. Naime, da je do ograničenja umetničkog izražaja pomenutog gospodina došlo, možda bi se realizacija sprovela do kraja. Ovako se lokalno stanovništvo oštro suprostavilo daljoj izgradnji ovih arhitektonskih monstruma iz budućnosti.

Narodna biblioteka, Priština

Da i mi konja za trku imamo, svedoči prištinska Narodna biblioteka, sagrađena 1982. godine po zamisli hrvatskog arhitekte Andrije Mutnjaković. Bele kupole koje podsećaju na umućen belenac, na vrhu betonskih kocki, ograđenih žicom, ostavljaju posmatrača zbunjenog i bez pravog odgovara na pitanje koje se samo nameće - šta je pisac hteo reći?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs