Dokaz da je sloga najvažnija

Grad iz kojeg su stanovnici isterali političare, mafiju i policiju: Fenomen današnjice! (FOTO)

Nakon što su se građani pobunili i udružili protiv nasilja i samovolje čelnika vlasti, Čeran je postao mesto sreće, blagostanja i mira
Destinacije
17:02h Autor:
Grad iz kojeg su stanovnici isterali političare, mafiju i policiju: Fenomen današnjice! (FOTO)
Foto: Youtube Printscreen / Ijeh Roots

U Meksiku cveta kriminal, ali ne i u gradu Čeranu!

Iz ovog grada su stanovnici oterali policiju, ali i korumpirane političare i kriminalce! Stopa kriminala svedena je na minimum, a građani sami brane svoj grad. Tako je još od 2011. godine.

Grad Čeran, koji broji 13 hiljada stanovnika, okružen je prašumom koju su bogati kriminalci povezani sa lokalnim korumpiranim političarima počeli da krče, kako bi tamo napravili plantaže avokada. Celo područje bilo je pod kontrolom narko kartela i vrlo opasno.

Lokalnom stanovništvu je naposletku bilo dosta takve situacije, a sve je eskaliralo kad je krčenje prašume u pitanje dovelo i izvore pitke vode za građane. Tada su se pobunili, prenosi BBC.

Žena po imenu Margarita Elvira Romero prva se pobunila. Pokušala je radnicima da objasni situaciju i molila ih da ne krče šumu dalje, ali oni su je izvređali uz pretnje oružjem. Kad se vratila u grad, sa sugrađanima je organizovala zasedu.

"Plače mi se kad se setim tog dana. Bilo je kao u horor filmu, ali to je bila najbolja stvar koju smo mogli da uradimo", rekla je Margarita.

15 najopasnijih mesta na svetu: Bez preke potrebe nikad ne putujte ovde!

Foto: Profimedia / Seča šuma u Čeranu 2011. godine
Foto: Profimedia / Seča šuma u Čeranu 2011. godine

Uhvatili su drvoseče i zatočili ih. Zatim je došla policija i lokalni političari kako bi nasiljem rešili situaciju i oslobodili "taoce", ali, nije im uspelo.

Stanovnici Čerana su se ujedinili i iz grada proterali radnike koji su krčili šume, policiju i političare koji su sve zakuvali. Danas se lokalci brinu o sigurnosti grada, a zabranjene su sve političke stranke. Narod bira čelnike koji će vladati gradom, a to mogu da čine najviše tri godine.

"Svi su trčali po ulicama sa mačetama. I žene su bile među njima. Svi su vikali, a crkvena zvona su bez prestanka zvonila", prisetila se Melisa Fabijan, koja je tada imala samo 13 godina. Ona sada ima 18 godina i studira, a kaže da se konačno oseća sigurno u svom gradu.

"U Čeranu se sada osećam sigurno, jer mogu i noću da šetam po gradu bez straha da će mi se nešto dogoditi", kaže Melisa.

Od 2011., kad se sve ovo dogodilo, u Čeranu se nije dogodilo nijedno ubistvo ili otmica, a najveći prekršaji su oni sitni, uglavnom uzrokovani alkoholom. Prašuma se polako oporavlja, ali još postoji strah da proterani opet ne zauzmu grad, pa građani svakodnevno patroliraju kako se to ne bi dogodilo.

Čeran je redak primer ovakvog zajedništva svih stanovnika. Mnogi drugi su pokušali da učine isto, ali bez uspeha. Ipak, ovaj meksički gradić ostaje svima kao nada i dokaz da se uz slogu sve može postići.

U ovom gradu je plata 1.200 evra, kirija 15 evra, a nezaposlenost ne postoji: Pravi mali raj!(VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs