Spoj prirode i ljudske ruke

Bazeni kao rajski vrtovi

Zaboravite na sve što ste do sada videli i zavirite u svet bazena, koji će vas istog trenutka zaseniti i probuditi u vama želju da zatalasate vodu u jednom od njih. Od krv crvenih, do onih čiji se kraj ne nazire, pred vama su najneverovatniji bazeni planete.
Destinacije
21:54h

Najveći bazen na svetu - San Alfonso del Mar, Čile
Ova laguna, ljudskom rukom stvorena, dvadeset puta je veća od olimpijskog bazena i sadrži oko 66 miliona galona kristalno čiste morske vode. Nadomak Pacifika, ovaj bazen je svojevrsni pozdrav brodovima koje dolaze u Čile, ali i destinacija koju nikako ne bi trebalo zaobići. Na raspolaganju vam je sve što zahteva jedno savršeno letovanje, s tim što vam meduze i ostala morska bića koja mogu da upropaste odmor neće biti briga.

 

Krv Tajlanda - The Library, Blood-Red Pool
Za Tajland znamo da predstavlja raj na zemlji kada je odmor u pitanju. Jedno posebno mesto nalazi se na Samui ostrvu, a ono što ga izdvaja jeste privid da plivate u jarko crvenoj vodi. Naime, pažljivo plasirane pločice žute, crvene i narandžaste boje, stvaraju utisak da plivate u krvi, pod otvorenim nebom, okruženi raskošnim drvećem. Idilično, i nimalo obično.

 

Đavolski opasan bazen – Victoria Falls, Devil’s Pool
Na samoj ivici Viktorijinih vodopada, nalazi se prirodni bazen, poznatiji kao "đavolji bazen". Sezona kupanja traje od septembra do decembra, tokom sušnog perioda u Zambiji, i iako se ne čini tako na prvi pogled, sasvim je bezbedno za prosečnog plivača. Ono što krasi ovaj bazen jeste pogled, kao i nezamisliv osećaj da plivate po ivici sveta.

 

Viseći vrtovi Balija
Nezaboravno iskustvo koje donosi odsedanje na Baliju, nije potpuno bez posete grandioznom kompleksu bazena, okruženih najzelenijim rastinjem na planeti. Ovo zadivljujuće spa iskustvo vam neće dati da odete. Međutim, osim zadivljujućeg iskustva, čekaće vas i "zadivljujuće" cene. Čaša vina u okviru kompleksa ovih bazena košta oko 250 eura.

 

Plivanje ili letenje - Stakleni bazen, Peking
Svojim gostima vlasnici hotela Holiday Inn u Pekingu želeli su da pruže ne samo neobično iskustvo, već i pravo bekstvo iz grada. Tako je na 24 sprata nastao neverovatan sklop bazena, kojima je dno providno, te imate utisak da plivate po nebu. Za one manje hrabre, hotel pruža i obične, zatvorene bazene. Međutim, kome još trebaju takvi, kada možete da proživite jedno ovakvo iskustvo?

 

Na ivici ludosti - Aquaria Grande, Mumbai
Neverovatno mesto za odmor nalazi se u Indiji, u hotelu koji umesto klasičnih balkona, posetiocima nudi zaseban bazen u okviru svakog. Fascinantna građevina sa 200 apartmana raspoređenih na 37 spratova, delo je arhitekte iz Hong-Konga, Džejmsa Loua (James Law). Ukoliko vam ovi bazeni nisu dovoljni, u šta sumnjamo, to su i džakuziji, saune i sve što je potrebno za savršenu relaksaciju i nesvakidašnji osećaj da ste napustili Zemlju i odleteli pravo u raj. Ovaj kompleks se našao na meti kritika, kao "nesreća koja čeka da se dogodi", što nimalo ne umanjuje zadovoljstvo koje pruža, čak, i samo pogled na ovo zdanje.

 

Plava laguna Islanda
U blizini Rekjavika nalazi se Spa utočište koje svrstavamo među ona mesta koja morate posetiti za života. Temperatura vode uvek je između 37 i 39C, a menja se na svakih 40 sati. Bazen pri ovom kompleksu sadrži šest miliona litara slane termalne vode i puno minerala, te osim relaksacije, pruža preporod za čitav organizam. Jedinstvenost ove lagune ogleda se u tome što voda dolazi sa izvora dubokih 2000 metara, te je ovaj bazen spoj prirode i ljudske ruke kakav nigde nećete naći.

 

Plivanje po ivici - Marina Bay, Singapur
Marina Bay Sands jedan je od najskupljih hotela na svetu, koji sem vrhunske usluge i zabave pruža i fenomenalan pogled na panoramu Singapura, i to iz bazena. Veličine 12.400 metara kvadratnih, na 55. spratu, ovaj bazen se prostire preko tri zgrade hotela. Stiče se utisak da voda ide u nedogled, te spada među najneverovatnije atrakcije sveta. Za sve one kojima ovaj bazen nije dovoljan za nezaboravan provod, na raspolaganju su kockarnice rađene po uzoru na one u Las Vegasu, prodavnice najekskluzivnijih dizajnera, kao i Muzej umetnosti i nauke. Pitamo se da li posetioci hotela uopšte imaju potrebe da vide išta drugo?

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs