Poput Šekspirovih tragičnih junaka

Legenda o Lepteriji: Sokobanjski biser krije tajnu nesrećne ljubavi srpskog Romea i Julije! (FOTO)

Njihova ljubav bila je velika i snažna koliko i rat između njihovih porodica. Očevi, zapovednici, borili su se oko poseda i nisu dozvoljavali njihovu vezu
Destinacije
16:16h Autor:
Legenda o Lepteriji: Sokobanjski biser krije tajnu nesrećne ljubavi srpskog Romea i Julije! (FOTO)
Foto: Thinkstock

Nekada davno, u ranom srednjem veku, živela je prelepa devojka po imenu Lepterija. Ona je bila ćerka glavnog zapovednika Sokograda. Zapovednik Vrdžmanskog grada imao je sina. Lepog, stasitog, pametnog mladića po imenu Župan. Lepterija i Župan zaljubiše se jedno u drugo.

Njihova ljubav bila je velika i snažna koliko i rat između njihovih porodica. Očevi, zapovednici, borili su se oko poseda i nisu dozvoljavali njihovu vezu. Mila i ljupka Lepterija sprečena da vodi svoj život u miru, ispunjen ljubavlju, iskrade se iz zamka i pobeže.

Legenda o Đavoljoj Varoši: Okamenjeni svatovi teraju strah u kosti! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nemilosrdni otac posla sluge da je pronađu i ubiju. Nakon jurnjave, nađoše je na jednom prelepom proplanku i tu joj oduzeše život. Ne mogavši da nastavi život bez ljubavi svoje izabranice, mladi Župan obuzet očajem skoči u najdublji vir reke Moravice i utopi se. Prelepi proplanak na kojem je stradala lepa Lepterija dobi naziv po njoj, i sada se to čuveno izletište zove Lepterija. Vir u kojem je svoje muke okončao ludo zaljubljeni mladić zove se po njemu - Župan.

Kada su obilasci turističkih mesta u pitanju, najzanimljivije je svakako slušati ovakve i slične legende koje kruže među ljudima. Međutim, koliko god da nas ovakva ljubavna priča inspiriše, svesni smo da je vrlo malo verovatno da je ona istinita, a da je mnogo veća verovatnoća da je ime Lepterija poteklo od Grka, jer Sokograd je podignut na ostacima rimske tvrđave, a među tašnjim robovima najviše je bilo Grka. Oni su obližnji proplanak nazivali – Slobodište, a sloboda se na grčkom kaže eluterija (Ἐλευθερία).

Jeziva legenda ledi krv u žilama: Neretva rikom doziva svoje žrtve!

Obzirom da izletište Lepterija pripada sokobanjskim lepotama, neizbežno je pomenuti vodu. Na samom izletištu postoje dva izvora, jedan je sa toplom, a drugi sa hladnom vodom. Takođe, nedalekose nalazi i izvor pijaće vode – Rujnik. Svojom hladnom bistrom vodom krepi mnoge putnike. A, na samo 400 metara uzbrdo od Lepterije, nastanila se poznata srednjovekovna tvrđava Sokograd. Postoji uređena i obeležena pešačka staza koja vodi do Sokograda.

Ukleti bunar, skrovište đavoljeve ćerke: Sve što voda dotakne, zauvek se pretvara u kamen! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs