Prelepa destinacija

Italijanski dragulj Verona: Čarobni grad sa najslavnijom ljubavnom pričom! (FOTO, VIDEO)

U njemu se nalazi više od 50 sačuvanih crkava romanskog, gotskog i renesansnog stila, brojne grandiozne palate, čarobni mostovi i raskošni vrtovi, a ljubavna priča Romea i Julije privuče oko 3 miliona turista
Destinacije
10:36h Autor:
Italijanski dragulj Verona: Čarobni grad sa najslavnijom ljubavnom pričom! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

Verona je predivni italijanski grad, sa najslavnijom ljubavnom pričom. Ovo je grad u kome se rodila ljubav između Romea i Julije. Upravo ova ljubavna priča je razlog zašto veliki broj turista poseti ovo mesto svake godine, a neki čak i previde činjenicu da se u njemu nalazi više od 50 sačuvanih crkava romanskog, gotskog i renesansnog stila, brojne grandiozne palate, čarobni mostovi i raskošni vrtovi.

Najlepši biser turske obale: Bodrum oduševi milion i po gostiju svake godine! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Verona je dragulj srednjevekovne arhitekture i umetnosti, koji svojom magičnom lepotom privuče više od tri miliona turista godišnje.

Kao jedna od glavnih turističkih atrakcija Verone je Julijina kuća. Zapravo, ne postoji istorijski podatak da se zaista radi o Julijinoj kući, niti da su Romeo i Julija zaista postojali, ali, mala ruinirana kuća sa balkonom u središtu Verone je adaptirana i proglašena domom heroine najtragičnije i najpoznatije ljubavne priče. Na zid ovde kuće postavljena je tabla sa Šekspirovim stihovima, dok se ispod balkona nalazi bronzani Julijin kip. U kući u Veroni u kojoj je, navodno, živela Julija obavljena su venčanja.

Gde cveta limun žut: Pozitano, veličanstveni grad u Italiji! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Verona je mesto osnovano u 4. veku pre nove ere i jako dugo je bila pod rimskom vlašću. Nezavisna i slobodna država postala je 1107. godine, ali ubrzo potom, potpada pod uticaj dinastija i država sa severa Italije.

Među brojnim znamenitostima arhitekture, naročito je privlačan rimski teatar Arena, sagrađen u prvom veku. Ovaj teatar ima 22.000 mesta, a po veličini je na trećem mestu u Italiji. Arena je danas stecište pozorišnih i operskih predstava, koje se tu održavaju svake godine. Ulaznice po ceni od 150 evra rezervišu se mesecima unapred.

Tunel ljubavi, omiljena destinacija zaljubljenih: Ovaj prolaz krije veliku tajnu! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovde su nezaboravne koncerte održali Pavaroti i Tina Tarner. Uz samu Arenu nalaze se i ostaci gradskih zidina iz 265. godine. Svedočanstvo o prisustvu Rimske imperije u ovom gradu je i Avgustovo pozorište na obali reke Adiđi.

Samo srećnici se kupaju u ovakvom raju: 10 najlepših bazena na svetu! (VIDEO)

Osim crkava, u Veroni definitivno treba videti i Gradsku palatu, kuću Mazanti, renesansnu Lođu del Konsiljo, zatim prekrasnu renesansnu Palatu del Kapitano, muzej u kome se čuvaju mnoga vredna dela italijanskog slikarstva i kompleks grobnica porodice Saliđeri iz 14. veka.

Ko se ovde probudi, probudio se u raju: Dominikana, mesto koje se ne zaboravlja! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Verona je Juliju Cezaru bila omiljeno mesto za odmor. Često su je na svojim putovanjima posećivali Gete, Stendal, Pol Valeri... kao i danas više od tri miliona turista godišnje, iz celog sveta.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U zdanju tamnonarandžaste fasade, na centralnom trgu Verone, živeo je Dante Aligijeri (1265-1321), najveći italijanski i jedan od najznačajnijih svetskih pisaca. O njegovom prisustvu u ovom gradu svedoči danas ogromni spomenik koji su mu Veronjani podigli, a milioni turista posećuju.

Turistički raj na zemlji: Plava laguna, najpoznatiji spa centar na Islandu! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Uživajte u prizorima Verone:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs