Ruska naselja

Sneg do kolena, noći ledene, -65 stepeni: Život u 4 najhladnija grada na planeti! (FOTO)

Na severu Sibira zima traje skoro cele godine
Destinacije 31.12.2015. - 12:06h Autor: Newsweek.rs / ruskarec.ru
Foto: Profimedia

U Rusiji postoje naselja za čije žitelje je −30 °C uobičajena zimska temperatura. Predstavljamo vam pet najhladnijih ruskih gradova.

 

Na severu Sibira zima traje skoro cele godine. Sneg škripi pod nogama, polarne noći su ledene i tamne, zalivi okovani ledom, a najtoplija i najpraktičnija obuća su tradicionalne ruske suknene čizme „valjenke”, ili "unte", visoke čizme od irvasove kože.

 

Jakutsk

 

Jakutsk je glavni grad ruske Republike Saha (Jakutija). Spada među najhladnije gradove na svetu. Prosečna temperatura tokom zime je –40 do –50 stepeni Celzijusa. Najniža do sada izmerena temperatura bila je − 64 stepena. Ako želite da posetite Jakutsk, ponesite najtopliju odeću.

 

Uprkos surovim klimatskim uslovima, Jakutsk ima oko 300 hiljada stanovnika. Ovaj grad je poznat po dijamantima i mamutima. U njemu su zgrade podignute na stubove, jer je zbog stalno smrznutog tla suviše teško i skupo kopati temelje. Zanimljivo je da je jedan zaljubljeni par iz Jakutska postavio nesvakidašnji rekord – ljubili su se 22 minuta na −30 stepeni.

 

Ovako Skandinavci čeliče svoju decu: Bebe spavaju napolju na debelom minusu!

 

Foto: AP
Foto: AP

Noriljsk

 

Noriljsk se nalazi na severu Krasnojarskog kraja (2878 km od Moskve). Jedan je od najhladnijih ruskih gradova. Ekološka situacija u gradu je dosta loša jer se u Noriljsku eksploatiše paladijum, platina, zlato, srebro, nikl, kobalt i bakar. Noriljsk je ipak lep i interesantan grad, pa ćete sigurno uživati u šetnji njegovim ulicama kako na –30 zimi, tako i na +30 leti. Preporučujemo da posetite gradski muzej i pročitate neka od pisama zatočenika nekadašnjeg Noriljskog kazneno-popravnog logora (NoriljLAG-a) i pogledate retke etnografske eksponate kao što je odeća šamana ili narodna nošnja Evenki i Nganasana – starosedelačkih naroda Sibira.

 

Nikad nisu bolesni, žive po 100 godina i to na -70: Najhladnije selo na planeti! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dikson

 

Dikson je najsevernije naselje u Rusiji. Nalazi se u Krasnojarskom kraju, na obali Karskog mora (2729 km od Moskve). Dikson je bio „prestonica snežnog Arktika” još u sovjetsko vreme, kada se u njemu nalazila najveća ruska luka. Ako volite da putujete brodom, leti do Diksona možete stići Jenisejem. Klima je ovde oštrija nego u Noriljsku. Polarne noći su tamnije, temperatura se spušta ispod nule već u septembru, sneg se topi u junu, a nekada i kasnije.

 

Porodična zabava za ledene dane: Napravite najlepši zimski ukras! (FOTO, VIDEO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Verhojansk

 

U gradiću Verhojansku (4675 km od Moskve) živi tek nešto više od hiljadu stanovnika. Naučnici i meteorolozi se još uvek nisu usaglasili oko toga koje naseljeno mesto je najhladnije na svetu – Verhojansk ili Ojmjakon. Oba grada se nalaze u Jakutiji. Za stanovnike ovih najhladnijih naselja na planeti to nije ni važno: i u Verhojansku i u Ojmjakonu vlada polarna hladnoća. Najniža izmerena temperatura u Verhojansku je −69,8 stepeni Celzijusa.

 

Tražite sreću u malim stvarima, doživećete stotu: Dokaz je ova baka (101) na snegu! (VIDEO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...