Daleko od sukoba

Idealna skloništa: 10 najbezbednijih mesta u slučaju Trećeg svetskog rata (FOTO)

Ukoliko dođe do novog globalnog sukoba, velika je verovatnoća da će ovo biti najbezbednija mesta na svetu
Destinacije
12:28h Autor:
Foto: Profimedia

Nakon niza terorističkih napada i intenziviranja sukoba na Bliskom istoku u koji su uključene skoro sve globalne sile, počelo je sve češće da se govori o mogućnosti da dođe do "Trećeg svetskog rata".

 

Newsweek je ranije pisao o mestima na kojima globalni sukob može da izbije, a sada vam predstavljamo koja su verovatno "najbezbednija mesta" ukoliko do svetskog rata zaista dođe.

 

To ne znači da globalni sukob neće zahvatiti ova mesta, ili čak buknuti na njima, međutim, šanse da se tako nešto dogodi su srazmerno male.

 

1. Fidži

 

Ostrvo Fidži nalazi se u Pacifiku i veoma je udaljeno od kopna. Tako izolovano, Fidži je bezbedan od potencijalne invazije. Na Fidžiju živi mali broj ljudi, a vlada je vojno neutralna.

 

Dragulj u sred mora: Restoran na steni ostavlja bez daha! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

2. Irska

 

Irska je prosperitetna i razvijena država, a ono što je najvažnije jeste to što nije ni u kakvim vojnim vezama sa ijednom silom koja bi mogla da učestvuje u "Trećem svetskom ratu". Irska teži političkoj nezavisnosti, nije NATO članica i ima uopšte dugu istoriju vojne neutralnosti.

 

Prema irskom zakonu Irska jedino ima pravo da interveniše u oružanom konfliktu ako to odobre Ujedinjene nacije.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Malta
Maleno ostrvo u Mediteranu je vekovima bilo meta osvajača, ali su se njihovi pohodi uglavnom završavali loše. Zbog svoje veličine, Malta verovatno i ne bi privlačila mnogo pažnje u pravom globalnom sukobu.

 

Srpska crkva u podzemnom gradu Australije: Čudo ispod vrelog peska pustinje! (FOTO)

 

Foto: Reuters
Foto: Reuters

4. Grenland

 

Ukoliko bi se bojno polje globalnog konflikta proširilo na Evropu, Danska bi verovatno bila na udaru, kako zbog članstva u NATO-u, tako i zbog svog geografskog položaja. Ipak, prednost Danske jeste što kontroliše Grenland - daleku planinsku teritoriju koja trenutno nema veliku političku važnost.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

5. Island

 

Island je poznat kao veoma mirno mesto, i prvi je na rang listi Globalnog Mirovnog Indeksa. Island se ni sa kim ne granči, a zbog svog specifičnog reljefa zgodan je kao zaklon od rata.

 

Kupila oronulu kuću, ubeđivali je da je pogrešila: Sada joj svi zavide! (VIDEO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

6. Čile

 

Čile je jedna od najstabilnijih i najprosperitetnijih država Južne Amerike, a od potencijalne invazije štiti ga planinski venac Anda.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

7. Butan

 

Jedinstvena pozicija na kojoj se nalazi Buran čini ga idealnim skloništem od rata - okružen je Himalajima i jedna je od najnepristupačnijih zemalja sveta. Od kada je postao članica UN-a Butan održava političku neutralnost.

 

Najpoznatija stjuardesa na svetu: Vesna Vulović, jedina preživela pad aviona sa 10.000m! (FOTO)

 

Foto: AP
Foto: AP

 

8. Novi Zeland

 

Novi Zeland je specifičan po tome što je razvijena država uprkos geografskoj izolovanosti. Demokratske vlasti održavaju tradiciju vojne neutralnosti, a čak i u slučaju da konflikt dođe na ostrvo, planinski reljef priža idealne prilike za pronalaženje skloništa.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

9. Tuvalu

 

Ova ostrvska država je najmanja zemlja na svetu, nalazi se u Pacifiku, veoma je udaljena od kopna i vojno je neutralna. Mala populacija i ograničeni resursi čine Tuvalu idealnim za izbegavanje globalnog konflikta. Meštani Tuvalua uglavnom konzumiraju robu svoje proizvodnje što ih čine jedinstveno nezavisnima.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

10. Švajcarska

 

Tradicija neutralnosti, veliki broj bunkera, reljef i jaka vojska činili su Švajcarsku bezbednom zonom u prethodnim svetskim ratovima, uprkos tome što je u neposrednoj blizini velikih sila kao što su Nemačka, Francuska i Italija.

 

Evo zašto najbolji ljudi najviše pate: Život im donosi samo nesreću!

 

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...