Da li ste znali?

Od grada mrtvih do grada penzionera i seksa: Top 10 najneobičnijih mesta za život!

Život u nekim mestima više podseća na filmsku priču nego na stvarnost, a neke od činjenica u vezi sa određenim gradovima gotovo su bizarne
Destinacije
21:34h Autor:
Od grada mrtvih do grada penzionera i seksa: Top 10 najneobičnijih mesta za život!
Foto: Shutterstock

Moderno doba sa sobom je donelo i značajne promene u organizaciji mnogih gradova, a neke od njih su gotovo bizarne.

Pogledajte listu 10 najneobičnijih gradova za život u svetu:

1. Grad penzionera i seksa

Viledžis u američkoj Floridi zamišljen je kao mesto za penzionere koji će u njemu svoju starost proživeti u uživanju. Zanimljivost grada je što na svakih deset žena dolazi tek jedan muškarac, a pokriva područje veće od Menhetna sa više od 100 hiljada stanovnika. U gradu su "zabranjena" deca, a većina stanovnika se vozi u golf vozilima. No ono što je još zanimljivije je povećan broj polno prenosivih bolesti, poput HPV-a i herpesa. Takođe, grad je poznat po crnom tržištu vijagre, barskim tučama i opijanju.

Vodeni raj: Bazen vredan dva miliona dolara! (VIDEO)

2. Grad koji ne zna da li je švajcarski ili nemački

Busingen am Hokshajn je nemački grad u Švajcarskoj koji je od nemačkog tla odvojen uskim delom zemlje oko 700 metara. S obzirom na lokaciju, smatra se više švajcarskim nego nemačkim, a njegovi žitelji uživaju povlastice obe države. Tako postoji nemački i švajcarski javni prevoz, poštanski broj obe države, a kod izbijanja incidenta stižu obe policije - ali švajcarska obično nešto pre. Svako ko tamo živi ima pravo da radi i ima nekretnine u Švajcarskoj, čak i ako nema švajcarsko državljanstvo. Grad je u 14. veku bio austrijski, a nakon što su austrijskog lorda Busingena ubili neprijatelji iz obližnjeg švajcarskog grada, Austrija se zavetovala kako grad nikad neće predati Švajcarskoj, već su ga kasnije radije predali Nemačkoj.

Prirodni fenomen: Jezero kao voćni jogurt od jagode

3. Svi sugrađani u istoj zgradi

U gradu Vitier u američkoj Aljasci gotovo svi žive u istoj zgradi - oblakoderu visokom 14 spratova. Ukupno ima 200 stanovnika, a oblakoder je sagrađen 1956. godine. Nakon izgradnje služio je kao prebivalište vojnika, a danas to mesto ima svoj poštanski broj, policijsku stanicu, supermarket, crkvu, igralište i ambulantu. Jedini način pristupa do grada je preko mora ili kroz tunel dug četiri kilometra čija se vrata otvaraju svakih pola sata kako bi automobili mogli da uđu i izađu iz grada. Noću je tunel zatvoren.

4. Grad mrtvih

Grad Kolma u Kaliforniji poznat je i pod nazivom "grad mrtvih", jer ima preko 1,5 miliona preminulih građana i oko 1500 živih. Bio je vrlo popularno mesto za život do 1849. i Zlatne groznice, jer su tada ljudi počeli da se sele u obližnji San Francisko u potrazi za zlatom i brzom zaradom. Do 1880. svih 26 gradskih groblja bilo je u potpunosti popunjeno, a 1900. su u gradu zabranjeni novi ukopi.

10 neverovatnih mesta za koja ne biste verovali da postoje! (FOTO)

5. Grad sa samo jednim čovekom

Grad Monovi u američkoj Nebraski osnovali su češki useljenici, a danas broji tek jednog građanina, 78-godišnju Elzi Eler. Ona je i gradonačelnik, službenik i većnik. Tokom 1930-tih grad je imao oko 200 žitelja. Danas jedino Elzi plaća porez gradu za održavanje gradske rasvete i komunalija.

6. Nepoželjan grad

Prozvan još i gradom duhova, Ordos u unutrašnjosti kineske Mongolije izgrađen je za život preko milion ljudi, a danas je naseljeno tek oko dva odsto grada. Istorija grada započela je pre 20 godina tokom profitabilnog vađenja uglja u rudnicima. Ulagači su brzo počeli da grade stanove sa nadom da će ih iznajmljivati radnicima. Ipak, potražnja nije pratila ponudu i većina zgrada nije nikad useljena. Danas su ulice pune nezavršenih kuća i drugih objekata. U samo pet godina cena kvadrata se prepolovila, a mladim ljudima koji žele da započnu vlastiti posao grad daje prostor za kancelarije i brojne druge pogodnosti kako bi ih privukli.

Medeni mesec prema horoskopu: Vodeni znakovi bi na plažu, a vazdušni žele komfor

7. Najseverniji grad u kojem se ne umire

Longiirbajen u Norveškoj zvanično je najseverniji grad na svetu, a jedna od posebnosti ovog grada je što je u njemu zabranjeno umreti. Čim je jedan od stanovnika teško bolestan ili na samrti, hitno se prevozi avionom ili brodom do norveškog kopna. Čak i da se dogodi smrt u gradu, meštanin neće tu biti sahranjen. Osim toga, građanima je dopušteno da se slobodno kreću sa puškama zbog velike opasnosti od susreta sa polarnim medvedima, čija se populacija procenjuje na preko 3000. U gradu je zabranjeno i držanje mačaka jer se smatra kako ugrožavaju ptice.

8. Grad za vojne vežbe

Grad vojne obuke The Asymmetric Warfare Training Center u američkoj Virdžiniji jedini je takav na svetu - sagrađen isključivo kao poligon za vojne vežbe kako bi Amerikanci trenirali svoje vojnike. U gradu se nalazi i škola, crkva, džamija, železnička stanica i druge znamenitosti, no one su zapravo replike onih u Iraku i Avganistanu. Izgradnja grada koštala je preko 90 miliona dolara.

Dobrodošli u carstvo mrtvih: Katakombe u Parizu (FOTO)

9. Grad bez ograda

Marlot Park je grad u blizini Kruger Nacionalnog parka u Južnoj Africi, a reč je o gradu koji se nalazi usred divljine. Osim ljudi, područje nastanjuju nilski konji, lavovi i krokodili. Ono što grad čini jedinstvenim je to da uprkos stvarnoj opasnosti od napada životinja, žitelji ne smeju graditi ograde oko svojih kuća. Jedina ograda koja postoji u gradu je ona visoka 1,2 metra i služi za zadržavanje životinja unutar parka. U gradu su česti slučajevi neobičnih provala - pavijana koji ulaze kroz prozore kuća i kradu hranu iz hladnjaka ili žirafa koje guraju svoje znatiželjne glave kroz vrata. Žrtve životinjskih napada su najčešće biciklisti.

10. Kopija drugog grada

Halštat u Kini zaista je predivan grad, ali ako ste posetili Austriju može vam biti iznenađujuće poznat. On je u potpunosti replika Halštata koji je pod zaštitom UNESCO-a, a za njegovu izradu kineski milioner potrošio je preko 940 miliona dolara. Ono što je podiglo veliku prašinu je to što niko nije javio pravom Halštatu da se kopira. Kinezi su unajmili privatne detektive kako bi izradili nacrte i verne fotografije koje su iskoristi za izgradnju svog grada.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs