Finska je i ove godine, sada osmu godinu zaredom, zauzela prvo mesto na listi najsrećnijih zemalja sveta prema portalu "World Happiness Report", koji se prvi put pojavio 2012. godine i meri države po parametrima sreće.

 Ali, šta je to što čini Fince toliko srećnima?

Odgovor leži u nekoliko jednostavnih, ali duboko usađenih navika koje su deo njihove svakodnevice, a koje promoviše i turistička organizacija "Business Finland" kroz svoj program učenja kako biti srećan.

Evo koji su to potencijalni razlozi njihove sreće:

shutterstock-1133591249.jpg
Foto: Shutterstock

Povezanost s prirodom

Više od 75 odsto teritorije Finske pokriveno je šumama, kaže Sari Hej, menadžerka za PR i medije u "Business Finland".
"Meštani veoma ozbiljno shvataju svoj odnos prema šumi,“ ističe ona. "Bez obzira na godišnje doba, Finci redovno provode vreme u prirodi. Kiša ili sneg ih ne sprečavaju – to su samo znakovi da se treba drugačije obući.“

Mnogobrojne studije potvrđuju koristi boravka na otvorenom. Jedno istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da ljudi koji žive u blizini šuma imaju bolju integritetu amigdale – dela mozga koji upravlja emocijama i stresom. Ali, ne morate živeti u šumi da biste osetili mir. Već 10 do 30 minuta šetnje u prirodi može značajno smanjiti znake stresa, kao što su povišen puls i pritisak.

shutterstock_720445717.jpg
Foto: Shutterstock

Sauna kao stil života

U Finskoj je sauna mnogo više od običnog opuštanja – ona je deo kulture i svakodnevice. Javno dostupne saune postoje širom zemlje, često uz pristup vodi za brzo rashlađivanje nakon znojenja, objašnjava Hej.

Nova istraživanja ukazuju da redovno korišćenje saune može pomoći pri opuštanju, poboljšanju memorije i kvalitetu sna. Na primer, jedno istraživanje iz 2019. godine pokazalo je da je čak 84 odsto od 482 učesnika izjavilo da su spavali bolje nakon saune.

shutterstock-2053980872.jpg
Foto: Shutterstock

Hrana kao izvor blagostanja

"U Finskoj, kuvanje nije samo pitanje ishrane – to je prilika za kreativnost, povezivanje i radost", kaže Hej. Preporučuje da se isprobaju novi sastojci poput samoniklog bilja ili sveže ulovljene ribe, kao i da se istraže nove tehnike kuvanja.

shutterstock_2398336171.jpg
Foto: Shutterstock

"Možete početi skromno – zamenite samo jedan sastojak nečim novim, ili kuvajte sa sezonskim namirnicama. Sam čin usporavanja, rada rukama i prisutnosti u kuhinji može običnu dnevnu rutinu pretvoriti u ispunjavajući ritual",  zaključuje Hej.

 Stil/Nova

02:02
Seoski turizam oduševio Evropljane! Domaćin otkrio: Želeli smo da pobegnemo od gradske dužve, a sada uživamo Izvor: Kurir televizija