Spasite travnjak

Zašto vam ostaju pečati bez trave na dvorištu: Greška je samo vaša!

Ako nije u pitanju zagađenje zemljišta, stvar je veoma lako rešiva

Bašta
Autor:
Zašto vam ostaju pečati bez trave na dvorištu: Greška je samo vaša!
Foto: Shutterstock

Ništa se ne održava lako kao travnjak, ali ako je vaše dvorište puno pečata na kojima trava više ne raste, najverovatnije je u pitanju vaša greška!

Pre nego što pomislite da nešto nije u redu sa travom ili zemljom, i da je treba promeniti, imajte u vidu da tokom vrućina trava veoma lako i brzo uvene.

Ali, sa prvom kišom, ona će ponovo živnuti i nabujati.

Osnovna greška koju mnogi prave jeste ta što na travi dugo ostavljaju predmete poput teških saksija ili drugih baštenskih dekoracija. Ako je to vaša želja, postavite ih tamo odakle ih više nećete pomerati, jer na tim mestima trava sigurno više neće rasti.

Ovako se pravi organsko đubrivo: Bašta će vam bujati bez otrova i pesticida!

foto: Profimedia

Takođe, velika greška je i parkiranje automobila na travnjaku. Na mestima na kojima stoje točkovi lako će ostati tragovi u vidu pečata na kojima trava ne raste.

Najbolje rešenje jeste da auto uvek parkirate u garažu ako je imate ili da izbetonirate stazu kojom ćete prolaziti kolima i parkirati ih.

Jedino što trava nikako ne može da preživi zapravo je težina, naročito u kombinaciji sa isušenošću, koja je tokom leta neizbežna.

Sa druge strane, postoji mogućnost i da je trava na određenim delovima zemlje zauvek prestala da raste usled zagađenja zemljišta, različitih insekata ili ljubimaca koji na toj zemlji obavljaju svoje fiziološke potrebe.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs