Ukrasite svoj balkon i tokom zimskih dana: Ovom cvetu niske temperature ne mogu ništa, a cveta i u decembru

Volite cveće i ne želite da se odreknete šarenila balkona ni u zimskim danima, onda je ovaj cvet idealan za vas

Bašta
Ukrasite svoj balkon i tokom zimskih dana: Ovom cvetu niske temperature ne mogu ništa, a cveta i u decembru
Foto: Shutterstock

Erika (Erica) je zimzeleni žbun, koji se javlja u čak 800 sorti, a neke od njih će vam ulepšati baštu ili dom i tokom zime.

Erica gracilis ima bele, roze i svetlo ljubičaste cvetove. Cvetaju u jesen, ali im zato tokom zime lišće postaje ukras. Oni menjaju boju iz zelene u braon. Ako nastupi jaka zima, koren se mora zaštititi granama drveća ili korom. Ako želite, možete ga uzgajati i napolju, ali na cvetnim lejama. Može narasti i do 30 centimetara.

Erica arborea pripada porodici heather. Listovi su igličasti i mekani, a cvetovi mali i viseći, poput zvončića, bele boje. Može narasti do četiri metra u visinu.

Kupina (Erica carnea) može biti žbun, visok od 10 cm do 30 cm, ali i malo drvo, koje naraste do 60 cm. Cvetovi su zvonasti, beli, crveni ili roze. Može da cveta već u decembru, a naročito početkom proleća. Ako ima snega, cveće se ne smrzava.

cvet erika
foto: Shutterstock

Erika voli mesta koja su u polusenci i temperaturu od pet do 15 stepeni. Odgovaraju joj kisela tla. Takođe možete dodati supstrat za rododendrone. Neophodno je redovno zalivati, vodom koja je ostala, i povremeno zamagliti lišće. Biljka se orezuje odmah nakon cvetanja, tako što se uveče uklanjaju grančice.

Erika je takođe medonosna biljka, koja pčelama omogućava stvaranje visokokvalitetnog, tamnog, gotovo crnog meda.

Može se razmnožavati reznicama koje se uzimaju u julu i avgustu i deljenjem busena, tokom avgusta i septembra.

Reznice treba da budu dugačke tri centimetra. Napravite rupu u zemljištu, postavite rez i zaštitite ga najlonom. Za 20 dana će se ukoreniti, a zatim ukloniti zaštitu.

Vreština zahteva rastresito tlo. Posadite erike u grupama od po pet, na udaljenosti od 25 centimetara. Zalijte ih obilno. Možete ih posaditi u sadilice, ali i unutar kamenjara, za još lepšu dekoraciju bašte, poručuju iz Agrokluba.

A sigurni smo da ćete, ako ovih dana prođete pored bilo koje pijace ili cvećare, naići na ove biljke sa sitnim belim, ljubičastim, roze i crvenim cvetovima koje su sada lepše nego ikad.

cvet erika
foto: Shutterstock

Mnogi se slažu da je Erika prava kraljica jesenjih i zimskih balkona, a evo zbog čega:

1. Voli niske temperature

Erika preferira kisela, propusna i humusna tla. Voli niske temperature, ali voli i sunčevu svetlost. U stvari, najvažnije je da je zemljište dobro drenirano, a da je optimalna temperatura vazduha 5-10 °C.

2. Balkonu daju neodoljivu boju

Ovaj cvet, kao što je već pomenuto, dolazi u beloj, ružičastoj, ljubičastoj i crvenoj boji. U vreme kada je naš balkon prazan i sa njega nestaje zelenila, Erika će mu dati neodoljivu boju koja će ulepšati i najcrnji zimski dan.

3. Veoma su laki za održavanje

On traži minimalnu pažnju, a daje mnogo. Naime, kada Eriku posadite u saksije, koje na dnu moraju imati rupice za bolju drenažu, što je ključno za uspeh te biljke, zalivaćete je jednom ili dva puta nedeljno. Kada se posle nekoliko nedelja naviknu na novu sredinu, dovoljno je samo jedno zalivanje svakih sedam dana.

Posle zimskih meseci potrebno je samo ukloniti sve osušeno cveće i grančice kako bi se omogućilo da izraste novo prolećno cveće.

Stil / jutarnji.hr

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

erikaCvet