Očistite dom od prašine, toksina i plesni na prirodan način: Nasa preporučuje da se ova biljka obavezno drži u kupatilu

Mirni ljiljani jedna su od najpopularnijih sorti sobnih biljaka. Jednostavni su za održavanje i mogu biti prekrasan dodatak vašem domu. Ako se pravilno brinete za svoje miroljubive ljiljane, godinama ćete imati prekrasne sobne biljke

Bašta
Očistite dom od prašine, toksina i plesni na prirodan način: Nasa preporučuje da se ova biljka obavezno drži u kupatilu
Foto: Profimedia / Charlie Dean / Caia Image

Mirni ljiljani poreklom su iz vrućih, vlažnih tropskih šuma. Stoga se u većini umerenih klimatskih područja ne mogu ostaviti na otvorenom tokom cele godine. Međutim, u zatvorenom prostoru, gde je obično relativno toplo i vlažno, može. Mirni ljiljan trebao bi biti blizu, ali ne i tačno ispod prozora u toploj prostoriji u vašoj kući gde će imati koristi od sunčeve svetlosti. Najbolji su severni ili zapadni prozori jer sa njih ne doseže direktna sunčeva svetlost tokom celog dana. Pokušajte izbegavati izlaganje biljke hladnoći ili prevelikoj toploti, jer to može uzrokovati da biljka postane nezdrava i razvije smeđe, sprženo lišće.

Ljiljani
foto: Shuterstock

Zalivajte mirni ljiljan adekvatno. Najbolja nega koju možete pružiti mirnom ljiljanu je da ga pažljivo zalivate. Kad se tlo osuši, dodajte dovoljno vode da ostane vlažno, ali ne previše. Premalo vode uzrokovaće uvenuće i umiranje biljke. Međutim, previše vode može uzrokovati stanje koje se naziva truljenje korena koje može biti kobno za biljku. Cilj je zalivati otprilike jednom nedeljno, kada je tlo suvo. Ponekad se pre svakog zalivanja preporučuje pričekati čak i dok biljka ne počne malo venuti.

Poprskajte lišće nekoliko puta nedeljno raspršivačem vode. Mirni ljiljani uspevaju u tropskim krajevima s visokim nivoom vlažnosti, pa osim zalivanja tla, redovito prskajte ljiljan bocom s raspršivačem kako biste preslikali vlažan vazduh prašume.

Ova biljka je osjetljiva na hlor, pa koristite dehlorisanu vodu. Vodu iz slavine možete dehlorisati tako što ćete je ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Odrežite sve nezdrave listove vaše biljke. U poređenju s nekim drugim biljkama, mirovne ljiljane nije potrebno često orezivati. Međutim, ako iz bilo kog razloga jedan ili više vaših listova pobraone, možda ćete hteti orezati liske kako biljka ne bi trošila energiju na deo koji umire. Koristite oštre makaze za orezivanje kako biste uklonili nezdrave ili mrtve liske.

Ljiljani
foto: Shuterstock

Ono što je interesatno jeste da ova uobičajena sobna biljka može ukloniti prašinu i toksine iz vazduha, a prema NASI, može pomoći u zaštiti vašeg doma od plesni. Ova biljka ne samo da je izuzetno praktična, već je i lepa, te ne zahteva preterano održavanje – što dobro dođe onima koji ponekad muku muče da održe svoje biljke na životu. Preporučuje se držati je u kupatilu i/ili spavaćoj sobi jer poboljšava kvalitet vazduha uklanjanjem prašine i toksina iz zraka.

Ime mu je dala NASA u jednoj od studija koja je trebala otkriti koje su biljke najbolje u pročišćavanju vazduha. dr. B. C. Wolverton vodio je tu studiju 1989. godine i rezultati su pokazali da ova biljka zaista može pomoći u pročišćavanju vazduha. Mirovni ljiljan pomaže skupljajući vlagu iz vazduha preko lišća, a što je najbolje, ne treba mu direktna sunčeva svetlost da bi uspela, što znači da je korisna za borbu protiv plesni u vlažnim prostorijama. Ako imate puno vlage u kupatilu, onda je ova biljka savršen izbor za vas jer će vam pomoći filtrirati vazduh.

Međutim pre nego što kupite ovakvu biljku, trebate znati da je izrazito otrovna i za mačke i za pse, prenosi Mirror.

Stil / jutarnji.hr

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs