7 vrsta povrća koje se sadi u avgustu, a rađa čitave jeseni: Klima je sada najpovoljnija za brzorastuće biljke

I avgust može biti mesec sadnje samo je potrebno znati koje vrste povrća uspevaju u ovo doba

Bašta
14:35h Autor:
7 vrsta povrća koje se sadi u avgustu, a rađa čitave jeseni: Klima je sada najpovoljnija za brzorastuće biljke
Šta se sadi u avgustu?, Foto: Shutterstock

Ako ste u naletu besa iz bašte počupale sve sadnice, jer vam je bilo teško da gledate kako je paradajz požuteo, a paprike od vreline nemaju rod - onda je pravo vreme da sada posejete ovu vrstu povrća koja će rađati do kraja jaseni.

7 vrsta povrća koje se seje u avgustu a rađa tokom čitave jeseni:

1. Rotkvice

Rotkvice brzo rastu, a još brže se jedu. Zato ih je lepo sejati što češće, presađivati čim se "ispile" iz zemlje, a potom ih čupati i jesti u salati. Avgust je mesec kada će rotkvice rasti brzinom munje, a ako ih zadesi topao septembar, eto vama roda do kasno u jesen.

Rotkvice
foto: Printscreen/ youtube

2. Pasulj

Još uvek imate vremena da koje zrno pasulja bacite u toplu zemlju. Ona će brzo iznići a prvi plod će stići već krajem septembra. Čim vidite da je biljka prestala da raste, samo je iščupajte i sadite nešto drugo.

3. Zelena salata

Zelenu salatu posadite u nekoj senci krajem avgusta i već sredinom septembra ćete imati sveže listove na svom tanjiru.

Zelena Salata
foto: Shutterstock

4. Šargarepa

Izaberite onu sortu koja se gaji u roku od 60 do 80 dana. Ako vam u proleće nikada nije uspela sadnja šargarepe, pokušajte sada krajem leta - početkom jeseni i divite se plodovima koji će stići u kasnu jesen.

5. Tikvice

Seme stavite u zemlju što ranije možete, zatim dobro đubrite i zalivajte što više. Kada se pojave cvetovi, potrudite se da budu oprašeni, a potom uživajte u plodovima.

Tikvice
foto: Shuterstock

6. Cekla

TO je povrće koje je čisto zdravlje i koje treba da sejete i gajite što više možete. Ako posadite cveklu u avgustu, dobijate korist od njenih listova dok čekate da koren sazri. Listovi cvekle su puni gvožđa i treba da ih jedete kao spanać ili čak kao salatu.

7. Spanać

U avgustu kada dani postaju kraći i malčice hladniji vi posejte spanać. To je pravo vreme za ovo zeljasto povrće. U nedeljama koje slede bićete nam zahvalni za ovu ideju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs